Kumpulan media persoal tindakan kerajaan tarik balik kad media Harakah

November 8, 2023 · Politik

Tindakan kerajaan membatalkan pas media rasmi Harakah dibidas kumpulan pengamal media yang menyifatkan ia sebagai tindakan menyekat kebebasan media yang selama ini dilaungkan ketika menjadi pembangkang.

Terdahulu semasa sidang Dewan Rakyat semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim membangkitkan berhubung isu portal Harakah Daily yang menggunakan gambarnya dengan berlatar belakang bendera Israel dalam artikel disiarkan baru-baru ini.

Gerakan Media Merdeka (Geramm) dalam satu kenyataan berkata tidak wajar tindakan menarik balik kad media yang diberikan kepada Harakah dan Harakah Daily tanpa memberi alasan munasabah.

“Gerakan Media Merdeka (Geramm) mempersoal tindakan Jabatan Penerangan Malaysia menarik balik Kad Perakuan Media rasmi yang dikeluarkan kepada lidah rasmi PAS, Harakah dan Harakah Daily tanpa kompromi.

“Geramm berpandangan tidak ada ruang diberikan kepada pihak editorial Harakah untuk memberikan penjelasan terhadap artikel yang didakwa menyebarkan berita yang menyebarkan tuduhan tak berasas.

“Tindakan ke atas sebuah syarikat media, walaupun dimiliki oleh sebuah parti pembangkang haruslah dilakukan dengan sebab yang kuat, jelas dan telus oleh kerajaan,” kata kenyataan itu.

Menurut Geramm lagi, alasan tindakan tersebut diambil juga tidak cukup jelas.

“Justeru, tanpa justifikasi dan hanya menyatakan sebab “melanggar etika kewartawanan” sebenarnya adalah tidak cukup jelas kerana tindakan haruslah berteraskan undang-undang dan peraturan serta pertimbangan hanya selepas menerima maklumbalas daripada pihak yang satu lagi,” katanya.

Geramm juga berpandangan tindakan terhadap pengamal media tersebut juga boleh ditafsirkan sebagai usaha pihak kerajaan untuk menyekat kebebasan media.

“Sementara menanti pembentangan Rang Undang-Undang Majlis Media Malaysia, kearah penubuhan badan bebas yang antara lain berperanan akan menentukan kod etika media, Geramm juga berpandangan kerajaan tidak boleh dilihat sebagai mengambil sebarang tindakan yang boleh ditafsirkan sebagai usaha untuk mengekang kebebasan media,” ujarnya.

Menurut salinan surat Jabatan Penerangan, pihak berkuasa memetik artikel Harakah pada 6 Nov yang mendakwa kerajaan “meminta maaf” dalam menyokong perjuangan Palestin.

Artikel bertajuk ‘Malaysia Di Bawah Anwar Ragu-Ragu Sokong Palestin?’ itu memetik Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Ahmad Yahaya yang mendakwa kerajaan telah mengubah nadanya berhubung pejuang kemerdekaan Palestin untuk mengikuti naratif yang ditetapkan oleh Israel dan Barat.

Harakah juga telah menerbitkan satu set gambar untuk mengiringi artikel itu yang memaparkan Anwar dengan bendera Israel di belakangnya manakala foto Ahmad mempunyai bendera Palestin di sisinya.

Semakan mendapati gambar itu telah ditukar dan hanya bendera Israel dan Palestin dipaparkan, tanpa wajah Anwar dan Ahmad.

Berita berkaitan
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
November 29, 2023· Isu semasa
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
November 29, 2023· Politik
Wahab dalam kemurungan belum boleh keterangan, kata peguam
November 27, 2023· Politik
PAS bidas kenyataan biadab MP PKR dalam isu poligami, dakwa sentuh 3R
November 27, 2023· Politik
Popular
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
November 29, 2023
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023
Wahab sudah sahkan identiti ‘Mr H’ didakwa dalang rakaman tular
November 29, 2023
Samsuri tak tolak anjur solat hajat berhubung tuntutan wang royalti
November 29, 2023
Lagi Politik terkini
Identiti ‘Mr H’ rahsia dan tidak akan didedah, kata KPN
6 jam lalu · Politik
Isu pertalian dengan komunis, tiga pemimpin DAP saman MP Kepala Batas
November 29, 2023 · Politik
Wahab sudah sahkan identiti ‘Mr H’ didakwa dalang rakaman tular
November 29, 2023 · Politik
Dua kem UMNO berbeza di Sabah, kumpulan pro Hajiji dan Bung Moktar
November 29, 2023 · Politik
Sesi perbahasan kecoh selepas Ahli Parlimen pertikai tiada menteri dalam dewan
November 27, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Ir Khairil di ceramah PAS Gong Limau
12 minit lalu
[VIDEO] ‘Permainan’ pegawai politik punca kerajaan 22 bulan tumbang
3 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok