Kenapa MT UMNO tak sentuh berhubung SD dihantar ke Istana Negara?

November 24, 2022 · Politik

Keputusan UMNO untuk menyokong pembentukan kerajaan dengan Pakatan Harapan (PH) bersama DAP di dalamnya tidak menyentuh berhubung akuan berkanun (SD) yang sepatutnya dihantar sebagai bukti sokongan untuk melantik seseorang Perdana Menteri (PM).

Pendirian UMNO malam tadi dilihat membelakangi ketetapan yang dibuat semasa Perhimpunan Agung (PAU) sebelum ini dan Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi juga pada masa sama didakwa menghantar surat sokongan yang cuba menipu Yang di-Pertuan Agong semalam.

Dalam melantik seseorang PM, sokongan majoriti diperlukan dan perlu disertakan bersama SD sebagai bukti dan Majlis Tertinggi UMNO hanya membuat pendirian mereka yang tidak disertai dengan bukti SD oleh Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN).

Pendirian parti tanpa bukti SD dihantar untuk menyokong Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim masih tidak mencukupi untuk menjadikannya seorang PM Ke-10.

Sepatutnya dalam kenyataan media dikeluarkan oleh Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan malam tadi menyatakan dengan jelas semua MP BN juga sudah menandatangani SD menyokong Anwar sebagai PM ke-10, namun tiada ada satu perenggan pun yang menyatakan demikian.

MT UMNO hanya membuat pendirian untuk menyertai kerajaan perpaduan yang dicadangkan oleh Yang di-Pertuan Agong dan ia bukan titah yang menuntut untuk dipatuhi seperti yang ditafsir oleh Zahid dan cikgunya, Anwar.

Dalam memilih seseorang PM, perkara penting diperlukan adalah sokongan majoriti dan perlu dibuktikan dengan dokumen sokongan sebagai kesahihan.

Jadi dimana dokumen sahih yang menunjukkan MP BN menyokong Anwar sebagai PM? Kenapa Ahmad atau Mat Maslan tidak menyatakan berapa SD yang sudah ditandatangani untuk menyokong Anwar sebagai PM?

Setakat ini satu-satunya gabungan parti politik yang sudah menghantar SD ke Istana Negara adalah Perikatan Nasional (PN), ia juga merupakan satu-satunya dokumen sahih yang menunjukkan seseorang itu sudah memiliki majoriti untuk dilantik sebagai PM ke-10.

Dalam pada itu, beberapa MP BN sebelum ini sudah menyatakan kesediaan mereka dipecat parti sekiranya tidak mahu mengikut keputusan MT UMNO yang dilihat membelakangi ketetapan dibuat semasa PAU dan selepas ini krisis dalaman parti tersebut pula bakal menyusul.

Zahid mungkin sudah tiada jalan lain kerana sudah tunduk kepada cikgunya, tetapi tidak ahli-ahli UMNO lain yang masih mempunyai maruah dan prinsip tidak mengadaikan sesuka hati demi memuaskan nafsu seorang ketua yang mempunyai kepentingan peribadi.

Jika MT UMNO membuat keputusan sehingga mengabaikan prinsip mereka sendiri, ahli-ahli UMNO lain juga sedia membuang parti keramat tersebut ke dalam laut dalam selepas ini.

Zahid mengambil langkah jalan pendek dan mahu merosakkan parti itu dengan sendirinya, nampaknya betul lah ramalan Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa parti itu akan hancur lenyap selepas ini.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Setpol Ismail Sabri dikaitkan dalam rakaman audio jatuhkan Najib buat laporan polis
November 25, 2022· Politik
MB Negeri Sembilan sokong Tok Mat jadi TPM
November 25, 2022· Politik
Terima kasih atas tawaran tapi PN ada maruah sedia jadi pembangkang: Muhyiddin
November 25, 2022· Politik
Apa berlaku dalam mesyuarat MT, dua ahli beri gambaran UMNO khianat Melayu
November 25, 2022· Politik
Popular
Setelah bekerjasama peringkat Pusat, PH minta lagi kerusi JTPD di Johor
November 26, 2022
Si Kitol, Raja Mendeliar sembunyi di Menara Dato Onn, Jebat tak datang
November 26, 2022
Muhyiddin sebak sokongan rakyat, api perjuangan masih menyala
November 26, 2022
Jumpa PAS pengkhianat, jumpa PH hero… semua dah gila: Ismail Sabri
November 26, 2022
Lagi Politik terkini
Strategi dahulukan bajet mini 2023: Anwar takut bawa usul keabsahan
39 minit lalu · Politik
Jumpa PAS pengkhianat, jumpa PH hero… semua dah gila: Ismail Sabri
2 jam lalu · Politik
Setelah bekerjasama peringkat Pusat, PH minta lagi kerusi JTPD di Johor
4 jam lalu · Politik
Si Kitol, Raja Mendeliar sembunyi di Menara Dato Onn, Jebat tak datang
4 jam lalu · Politik
Muhyiddin sebak sokongan rakyat, api perjuangan masih menyala
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin zahir terima kasih, Perikatan tidak akan sertai kerajaan Anwar
20 jam lalu
[VIDEO] Setpol Ismail Sabri dikaitkan rancang jatuhkan Najib
23 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok