Tular video solat luar surau langgar SOP, polis tak dihubungi awal

Pihak polis tidak dihubungi lebih awal untuk mengawal keadaan ratusan warga asing melanggar prosedur operasi standard (SOP) di luar sebuah surau di Taman Pelangi, Juru awal pagi tadi.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zai mengesahkan menerima maklumat berhubung satu rakaman video yang tular melibatkan kira-kira 200 warga asing menunaikan solat di luar surau itu dan menjelaskan keadaan tersebut berlaku selepas pintu pagar ditutup pihak surau memandangkan kapasiti 100 jemaah sudah penuh.

Sebelum solat sunat pagi tadi, katanya, pengurusan surau itu hanya membenarkan 100 jemaah masuk, manakala jemaah lain diminta pulang dan menutup pintu pagar.

Tetapi, katanya, pihak surau terpaksa akur dengan sensitivi, apabila jemaah yang tidak dibenarkan masuk, bertindak bersolat di luar surau dengan penjarakan fizikal.

“Tetapi, ketika itu pihak surau tidak menghubungi kami untuk mengawal keadaan,” katanya lapor Free Malaysia Today (FMT) hari ini.

Beliau turut memohon maaf atas kegagalan mengesan perkara tersebut lebih awal.

“Saya juga ingin mengambil kesempatan dengan meminta semua pengerusi surau dan masjid, sekiranya ada lagi yang enggan mematuhi SOP, terutamanya dalam tiga hari ini, iaitu hari tasyrik, sila hubungi polis,” katanya.

Terdahulu, tular satu video memaparkan ratusan individu dipercayai warga asing menunaikan solat sunat Aidiladha di kawasan tempat letak kereta dan tepi jalan sebuah surau di Taman Pelangi kira-kira 8.30 pagi.

Shuhaily berkata, pihaknya sedang mengesan jemaah terbabit bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 269 Kanun Keseksaan.

Katanya, kawasan itu mempunyai kira-kira 70% warga asing daripada 8,000 penduduk dan rakaman video itu jelas menunjukkan mereka ialah warga asing.

“Justeru, polis meminta penduduk sama-sama membantu mengesan mereka yang hadir dan kita akan cuba mengenal pasti mereka menerusi video yang tular itu,” ujarnya lagi.

BERITA BERKAIT
POPULAR