Trafik sesak akibat kekurangan bahan api di stesen minyak

Sesuatu yang jarang berlaku sebelum ini di Malaysia apabila beberapa stesen minyak kehabisan bahan api berikutan permintaan tinggi ketika sambutan Hari Raya, 3 Mei lalu.

Situasi pertama kali muncul awal pagi tadi dikesan di platform media sosial di mana pengguna terjejas berkongsi pengalaman mereka terkandas di lebuh raya, tidak dapat mengisi tangki kereta mereka.

Shasya Edora menerusi akaun Twitternya berkongsi pengalaman pagi tadi sambil meluahkan rasa tidak percaya perkara sebegitu boleh berlaku.

“Apa yang berlaku? Pantai Timur tiada minyak? Dari Besut (Terengganu) ke Kuantan (Pahang). Jadi banyak kereta terkandas,” tulisnya.

Satu lagi akaun Twitter Sepatah Dua Media berkata terdapat terlalu banyak kenderaan untuk menunggu bekalan petrol tiba.

“Terlalu banyak kenderaan terkandas, semuanya menunggu bekalan tiba. Stesen minyak Setiu telah kehabisan bekalan sepenuhnya,” tulisnya seperti dilapor NST.

Menurut seorang lagi pengguna Twitter, dia melihat beberapa lori yang membawa bahan api tersangkut dalam kesesakan lalu lintas di Kuantan.

Presiden Persatuan Peniaga Petrol Malaysia (PDAM) Datuk Khairul Annuar Abdul Aziz berkata negara tidak pernah menyaksikan situasi petrol tidak mencukupi pada musim perayaan.

“Biasanya, jika ada kekurangan bekalan petrol di mana-mana stesen, ia tidak akan bertahan lebih daripada 24 jam. Apa yang berlaku adalah luar biasa dan tidak dijangka,” katanya memetik BH, hari ini.

Disebabkan situasi yang tidak dijangka itu, Khairul menasihatkan semua pengguna pengangkutan yang menghadapi dilema yang sama supaya bersabar kerana bekalan sedang dalam perjalanan.

“Bagi mereka yang masih belum memulakan perjalanan, saya akan menasihatkan mereka mengisi tangki sehari sebelum mereka mula memandu pulang.

“Pilihan lain ialah mengisi petrol sehari sebelumnya dan kemudian mengisinya semula di sepanjang perjalanan supaya anda akan terus mendapat petrol yang mencukupi semasa di jalan raya.

“Sebagai contoh, jika anda datang dari Gurun, Kedah dan menghala ke Lembah Klang, isi petrol di Gurun dahulu dan isi semula apabila anda berada di sekitar Ipoh, Perak.”

BERITA BERKAIT
POPULAR