Sekolah bukan tempat tanam perpecahan kaum: Halimah

Sekolah perlu menjadi institusi perpaduan dan bukan tempat untuk menanam perpecahan kaum dalam kalangan pelajar sehingga menimbulkan isu perkauman kelak, kata Datuk Halimah Mohamed Sadique.

Menteri Perpaduan Negara itu menyifatkan isu melibatkan pengasingan aktiviti sukan mengikut kaum di sebuah sekolah menengah di Batu Pahat baru-baru ini sebagai tidak wajar berlaku dan sepatutnya pihak sekolah mengkaji terlebih dahulu sebelum membuat keputusan sedemikian.

“Pihak Kementerian Pendidikan juga sudah respons dan menyatakan kekesalan atas apa yang berlaku. Saya harap selepas ini pengurusan peringkat sekolah, guru besar, pengetua ambil berat perkara ini.

“Jangan kita mulakan bibit-bibit perpecahan yang kita sendiri tanamkan dalam kalangan pelajar sekolah bermula dari awal lagi dengan perkara-perkara tidak sepatutnya,” katanya dipetik Utusan Malaysia.

Jelasnya, sekolah sepatutnya dijadikan tempat permulaan untuk menyemai perpaduan dikalangan para pelajar dan perlu berterusan sehingga ke sekolah menengah.

“Sepatutnya kita semaikan nilai perpaduan dalam kalangan masyarakat dengan memulakan dari awal lagi melalui aspek pendidikan awal kanak-kanak, sekolah rendah sehingga ke sekolah menengah,” katanya.

Baru-baru ini, tular dalam media sosial sebuah sekolah mengeluarkan surat yang meletakkan syarat kaum bagi pendaftaran aktiviti kokurikulum pelajar Tingkatan 1 yang antaranya menyebut kelab bahasa Cina hanya terbuka untuk pelajar kaum Cina, bola sepak (Melayu), bola keranjang (Cina), ping pong (Cina), bola jaring (Melayu) dan sepak takraw (Melayu).

Pentadbiran Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato Bentara Luar memohon maaf atas insiden terbabit menerusi Pengetuanya, Abdul Razak Hamid yang mengakui pihaknya terlepas pandang isu perkauman dalam maklumat pendaftaran dan penyertaan dalam aktiviti kokurikulum selain berjanji ia tidak akan berulang.

POPULAR