Sekolah bukan tempat tanam perpecahan kaum: Halimah

April 19, 2021 · Isu semasa

Sekolah perlu menjadi institusi perpaduan dan bukan tempat untuk menanam perpecahan kaum dalam kalangan pelajar sehingga menimbulkan isu perkauman kelak, kata Datuk Halimah Mohamed Sadique.

Menteri Perpaduan Negara itu menyifatkan isu melibatkan pengasingan aktiviti sukan mengikut kaum di sebuah sekolah menengah di Batu Pahat baru-baru ini sebagai tidak wajar berlaku dan sepatutnya pihak sekolah mengkaji terlebih dahulu sebelum membuat keputusan sedemikian.

“Pihak Kementerian Pendidikan juga sudah respons dan menyatakan kekesalan atas apa yang berlaku. Saya harap selepas ini pengurusan peringkat sekolah, guru besar, pengetua ambil berat perkara ini.

“Jangan kita mulakan bibit-bibit perpecahan yang kita sendiri tanamkan dalam kalangan pelajar sekolah bermula dari awal lagi dengan perkara-perkara tidak sepatutnya,” katanya dipetik Utusan Malaysia.

Jelasnya, sekolah sepatutnya dijadikan tempat permulaan untuk menyemai perpaduan dikalangan para pelajar dan perlu berterusan sehingga ke sekolah menengah.

“Sepatutnya kita semaikan nilai perpaduan dalam kalangan masyarakat dengan memulakan dari awal lagi melalui aspek pendidikan awal kanak-kanak, sekolah rendah sehingga ke sekolah menengah,” katanya.

Baru-baru ini, tular dalam media sosial sebuah sekolah mengeluarkan surat yang meletakkan syarat kaum bagi pendaftaran aktiviti kokurikulum pelajar Tingkatan 1 yang antaranya menyebut kelab bahasa Cina hanya terbuka untuk pelajar kaum Cina, bola sepak (Melayu), bola keranjang (Cina), ping pong (Cina), bola jaring (Melayu) dan sepak takraw (Melayu).

Pentadbiran Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato Bentara Luar memohon maaf atas insiden terbabit menerusi Pengetuanya, Abdul Razak Hamid yang mengakui pihaknya terlepas pandang isu perkauman dalam maklumat pendaftaran dan penyertaan dalam aktiviti kokurikulum selain berjanji ia tidak akan berulang.

Berita berkaitan
Sambutan Thaipusam berjalan dengan pematuhan SOP baik
January 18, 2022· Isu semasa
Popular
Lokman dituduh hina mahkamah ketika prosiding kes Zahid berjalan
June 30, 2022
Zahid dakwa tertekan, tak nafi guna dana YAB bayar kad kredit
June 30, 2022
Zahid diingat jaga sikap, mahkamah bukan kedai kopi, MT UMNO
June 30, 2022
Bank saman bekas presiden, 17 lagi isu pinjaman RM400 juta: Laporan
June 29, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Lesen pengilang enggan beli sawit, jejas minyak masak digantung
3 jam lalu · Isu semasa
JPA kaji waktu kerja 4 hari seminggu
3 jam lalu · Isu semasa
SRC: 29 Julai pengurusan kes Najib jawab afidavid pendakwaaan
3 jam lalu · Isu semasa
APMM aktifkan operasi cari bot bawa 13 pemancing, kru
3 jam lalu · Isu semasa
Agihan pendapatan ASB 3 Didik 4.25 sen
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Marah disaman tiada lesen, langgar kereta JPJ sehingga terbalik
4 jam lalu
[VIDEO] Presiden parti politik dalang ‘kad kebal’ warga asing
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok