“Saya tidak campur tangan urusan pertukaran pegawai polis”

Dakwaan kononnya wujud campur tangan dalam pertukaran pegawai kanan polis dinafikan keras Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin.

Hamzah menyifatkan dakwaan tersebut sebagai tidak tepat dan menegaskan sebarang keputusan berhubung urusan pertukaran hanya diputuskan dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Polis (SPP).

“Saya tidak pernah mencampuri urusan polis, saya minta maaflah kalau ada orang yang mengatakan saya mencampurinya.

“Tapi ini jelas, kerana saya adalah pengerusi SPP kalau ada keputusan yang telah dikeluarkan adalah keputusan SPP, tapi itulah kadang-kadang keputusan ini ada khilafnya ada orang yang kadang-kadang menerima sesuatu keputusan itu dengan cara (maksud) lain,” katanya dipetik Bernama hari ini.

Jelasnya lagi, sebarang keputusan yang diputuskan dalam SPP adalah berasaskan persetujuan majoriti bersama dan bukan dibuat oleh sebelah pihak sahaja.

“Jadi keputusannya adalah keputusan majoriti dan saya sentiasa ikut keputusan majoriti. Daripada saya buat keputusan sendiri, saya rasa elok semua pihak memahami bahawa SPP adalah suruhanjaya yang paling tinggi, kerana ia dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong sendiri,” katanya.

Selain itu Hamzah berkata, adalah benar bahawa watikah pelantikan Ketua Polis Negara juga adalah daripada Yang di-Pertuan Agong.

Hamzah berkata pada masa sama, SPP seharusnya diletakkan di tempat paling atas daripada Ketua Polis Negara, kerana segala keputusan polis dibuat dalam majlis itu (SPP) daripada (berbanding hanya) melibatkan seorang individu.

Sementara itu, ditanya mengenai pertemuannya bersama dengan Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador, Hamzah enggan mengulas lanjut perkara berkenaan.

Pada 10 April lepas, Abdul Hamid dilapor akan berjumpa Hamzah dalam masa terdekat untuk meneruskan semula pelaksanaan pertukaran pegawai kanan polis yang ditangguhkan sebelum ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR