Peter Anthony tipu Najib, tiga pihak lain dapatkan kontrak UMS: Hakim

May 26, 2022 · Isu semasa

Datuk Peter Anthony telah menipu empat individu termasuk Datuk Seri Najib Razak bagi mendapatkan kontrak kerja operasi dan penyelenggaraan sistem mekanikal dan elektrikal (M&E) di Universiti Malaysia Sabah (UMS) bernilai hampir RM25 juta untuk diberikan kepada syarikat miliknya, Asli Jati Engineering Sdn Bhd.

Hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi, dalam penghakimannya berkata Peter telah menipu Najib, yang ketika itu Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, dengan menyatakan dia telah mendapat sokongan UMS bagi kontrak kerja M&E Fasa 2, sedangkan sokongan yang diberikan oleh UMS adalah bagi projek ‘smart partnership’.

Beliau berkata tertuduh juga menipu Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa) UMS Profesor Dr Shariff Abdul Kadir S. Omang, bekas Pendaftar UMS Datuk Abdullah Mohd Said yang juga bekas Pengerusi ULINK Property Sdn Bhd dan rakannya, Mohd Shukur Mohd Din.

“Terdapat keterangan mencukupi bahawa tertuduh telah menipu ketiga-tiga mereka dengan mengaburi pemikiran mereka mengenai projek usahasama ‘smart partnership’ antara anak syarikat milik penuh UMS, ULINK Property dan syarikat milik Peter, Asli Jati,” katanya.

Azura berkata ketiga-tiga mereka yang merupakan saksi pendakwaan juga telah dikenakan tindakan tatatertib disebabkan perbuatan bekas Menteri Pembangunan Infrastruktur Sabah itu, lapor Bernama.

Azura berkata tiada isu ketiga-tiga individu itu ingin mengenakan dan meletakkan kesalahan kepada tertuduh semata-mata kerana tiada keterangan menunjukkan bahawa pertuduhan terhadap tertuduh adalah bermotifkan politik sebagaimana yang dibangkitkan oleh pihak pembelaan.

Berhubung pertuduhan memalsukan dokumen, beliau berkata walaupun tiada keterangan langsung yang menunjukkan tertuduh telah melakukan pemalsuan dengan memasukkan penyataan palsu pada tajuk surat sokongan kepada Kementerian Kewangan, namun terdapat keterangan bahawa tertuduh sahaja yang mempunyai peluang untuk memalsukan surat tersebut.

“Keterangan menunjukkan bahawa Mohd Shukur (saksi pendakwaan ketiga- SP3) telah menaip draf surat di dalam komputer di pejabat tertuduh dan kemudian meninggalkan surat kosong dengan kepala surat pejabat Timbalan Naib Canselor UMS,” katanya.

Tambah Azura, setelah menilai dan menimbang keterangan saksi-saksi pendakwaan dan pembelaan, mahkamah mendapati versi pembelaan adalah penafian tidak konsisten dan pemikiran semula semata-mata.

“Penafian tertuduh bahawa dia tidak pergi ke pejabat bekas Ketua Setiausaha Sulit kepada Najib, arwah Datuk Azlin Alias pada 13 Jun 2014 dan menyerahkan surat sokongan kepada Azlin tidak berjaya menimbulkan keraguan munasabah kerana keterangan SP3 dan SP8 mengesahkan perbuatan tersebut,” katanya.

Menurut Azura, terdapat keterangan menunjukkan hanya tertuduh yang mempunyai kepentingan terhadap kontrak kerja-kerja M&E tersebut sedangkan SP3, SP8 (Profesor Dr Shariff ) dan SP9 (Abdullah) telah secara konsisten menyatakan mereka hanya terlibat dalam fasa ‘smart partnership’ antara anak syarikat milik UMS, ULINK Property dan Asli Jati semata-mata.

Azura berkata Peter bersungguh-sungguh untuk mendapatkan projek tersebut demi kepentingan dirinya serta syarikat miliknya (Asli Jati).

Katanya jika dinilai secara keseluruhan, terdapat peluang untuk tertuduh melakukan pemalsuan tersebut dan tindakan itu dibuat secara tidak jujur.

Peter, 51, dipenjara tiga tahun dan didenda RM50,000 selepas didapati bersalah kerana memalsukan surat berhubung kontrak kerja penyelenggaraan dan perkhidmatan Sistem Mekanikal dan Elektrik (M&E) di UMS.

Mahkamah membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara sehingga rayuan di Mahkamah Tinggi terhadap keputusan hari ini selesai, namun memerintahkan denda RM50,000 itu dibayar hari ini.

Peter sebagai Pengarah Urusan Syarikat Asli Jati Sdn Bhd, didakwa memalsukan surat pejabat Timbalan Naib Canselor UMS bertarikh 9 Jun 2014 iaitu memasukkan pernyataan palsu dengan niat digunakan untuk tujuan menipu di pejabat Ketua Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri, bangunan Perdana Putra, Putrajaya antara 13 Jun dan 21 Ogos 2014.

Pertuduhan mengikut Seksyen 468 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan denda.

Berita berkaitan
PH tak desak PRU-15 disegerakan walaupun tamat MoU 31 Julai
10 jam lalu· Politik
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
July 1, 2022· Isu semasa
Permohonan Rosmah cuba singkir lagi Sri Ram didengar 6 Julai
June 30, 2022· Isu semasa
Kes Guan Eng, saksi tak tahu berapa kali rasuah dibayar
June 28, 2022· Isu semasa
Popular
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
July 2, 2022
Enjin bot rosak: 10 pemancing, 3 kru selamat
July 2, 2022
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
July 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
3 jam lalu · Isu semasa
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
9 jam lalu · Isu semasa
Malaysia bukan di planet lain, isu kos sara hidup berlaku seluruh dunia: PM
10 jam lalu · Isu semasa
Bekalan minyak masa peket pulih dalam masa terdekat
10 jam lalu · Isu semasa
Segerakan penubuhan Majlis Pemulihan Negeri bantu rakyat susah
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok