Pengurusan kes saman Azam terhadap individu buat fitnah ditetapkan 15 Feb

January 13, 2022 · Isu semasa

Pengurusan kes berhubung saman fitnah yang dikemukakan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki terhadap seorang penyelidik kanan, K. Lalitha akan didengar pada 15 Februari nanti.

Azam mengambil langkah menyaman Lalitha kerana menyiarkan dua artikel yang didakwa memfitnahnya membabitkan pemilikan saham yang disalah dianggap telah memfitnah badan tersebut.

Ia juga seolah-olah menghina Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang melantik Azam ke jawatan tersebut berlandaskan undang-undang.

Tidak cukup dengan itu, artikel-artikel yang diterbitkan sekitar Oktober dan Disember tahun lalu di portal berita Independent News Service (INS) juga secara tidak langsung telah menggambarkan Azam dan adiknya, Nasir menyokong politik berhaluan kiri dan aktiviti menyalahi undang-undang seperti penyeludupan dadah serta senjata api.

Artikel-artikel terbabit turut disiarkan di akaun Twitter Defendan atas nama @LalithaVelvet yang masih boleh diakses oleh orang awam sehingga kini.

“Defendan (Lalitha) mempunyai niat jahat apabila menyatakan bahawa dia telah cuba menghubungi plaintif (Azam) beberapa kali bagi mendapatkan maklum balas berhubung berita palsu mengenai Azam sedangkan defendan adalah individu yang bertindak menyebarkan dan memfitnah plaintif,” kata Azam dalam penyataan tuntutan saman yang difailkan semalam.

Sesalinan dokumen tersebut diperoleh media hari ini melalui carian fail mahkamah dan semakan pada sistem kehakiman menunjukkan bahawa kes saman fitnah di antara Azam dan Lalitha itu ditetapkan untuk pengurusan kes pada 15 Februari ini di hadapan Penolong Kanan Pendaftar, Noordura Mohamed Din.

Menurut penyataan tuntutan Azam, kenyataan berbaur fitnah yang diterbitkan oleh Lalitha adalah untuk memperlekehkan nama baik, reputasi dan kedudukan plaintif sebagai seorang individu dan jawatannya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM.

“Kandungan kenyataan berbaur fitnah tersebut berniat untuk menimbulkan kebencian terhadap plaintif untuk menyebabkan kecederaan maksimum kepada nama baik, reputasi dan kedudukan Plaintif serta bertujuan untuk menghancurkan karier Plaintif selaku pegawai tertinggi kerajaan yang sentiasa mempunyai rekod yang bersih dan kredibiliti yang baik,”kata penyataan tuntutan tersebut.

Oleh itu, Azam memohon satu perintah injunksi bagi menghalang Lalitha atau ejennya daripada membuat, menerbitkan atau menyebabkan kenyataan berbaur fitnah itu diterbitkan semula dalam apa juga cara.

Plaintif turut memohon agar defendan memadamkan artikel dan ciapan dalam tempoh masa tiga hari penghakiman dibuat serta permohonan maaf yang akan diterbitkan dalam akhbar atau media sosial pilihan Azam.

Azam turut memohon ganti rugi am sebanyak RM10 juta dan ganti rugi teruk, kos serta relif-relif lain yang difikirkan sesuai oleh Mahkamah.

Turut dimohon ialah faedah sebanyak lima peratus atas jumlah ganti rugi am dan teruk dari tarikh penghakiman sehingga penyelesaian penuh.

Berita berkaitan
Isteri saya bukan kerabat, Radzi nafi terlibat dalam projek cetak buku
3 jam lalu· Politik
Permohonan akan dibuat untuk ketepikan tiga pertuduhan, kata peguam Muhyiddin
September 19, 2023· Politik
Dakwa semula Zahid dan asingkan AG SPRM daripada kuasa eksekutif
September 15, 2023· Politik
Perbicaraan kes saman taikun terhadap Sanusi ditetapkan 25 Oktober
August 25, 2023· Politik
Popular
Ribuan peniaga diramal gulung tikar ekoran kenaikan harga bahan mentah: Laporan
September 20, 2023
Ringgit dibuka menghampiri RM4.70 berbanding dolar
September 22, 2023
Kes bunuh tiga warga Sri Lanka: Polis buru dua suspek
September 23, 2023
Kenapa generasi muda semakin hilang adab?
February 14, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh tiga warga Sri Lanka: Polis buru dua suspek
3 jam lalu · Isu semasa
Peningkatan mangsa banjir di Sabah dan Perak
3 jam lalu · Isu semasa
Polis Perak rampas dadah RM1.5 juta, lima orang ditangkap
September 22, 2023 · Isu semasa
Ringgit dibuka menghampiri RM4.70 berbanding dolar
September 22, 2023 · Isu semasa
Banjir Perak: Jumlah mangsa dipindah meningkat pagi ini
September 22, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Penamaan calon PRK Pelangai selesai, PN hadapi saingan 3 penjuru
14 jam lalu
[VIDEO] MP DAP ‘celupar’ tafsir Al-Quran bukti kerajaan bawa fahaman liberal
September 23, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok