Pengurusan kes saman Azam terhadap individu buat fitnah ditetapkan 15 Feb

January 13, 2022 · Isu semasa

Pengurusan kes berhubung saman fitnah yang dikemukakan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki terhadap seorang penyelidik kanan, K. Lalitha akan didengar pada 15 Februari nanti.

Azam mengambil langkah menyaman Lalitha kerana menyiarkan dua artikel yang didakwa memfitnahnya membabitkan pemilikan saham yang disalah dianggap telah memfitnah badan tersebut.

Ia juga seolah-olah menghina Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang melantik Azam ke jawatan tersebut berlandaskan undang-undang.

Tidak cukup dengan itu, artikel-artikel yang diterbitkan sekitar Oktober dan Disember tahun lalu di portal berita Independent News Service (INS) juga secara tidak langsung telah menggambarkan Azam dan adiknya, Nasir menyokong politik berhaluan kiri dan aktiviti menyalahi undang-undang seperti penyeludupan dadah serta senjata api.

Artikel-artikel terbabit turut disiarkan di akaun Twitter Defendan atas nama @LalithaVelvet yang masih boleh diakses oleh orang awam sehingga kini.

“Defendan (Lalitha) mempunyai niat jahat apabila menyatakan bahawa dia telah cuba menghubungi plaintif (Azam) beberapa kali bagi mendapatkan maklum balas berhubung berita palsu mengenai Azam sedangkan defendan adalah individu yang bertindak menyebarkan dan memfitnah plaintif,” kata Azam dalam penyataan tuntutan saman yang difailkan semalam.

Sesalinan dokumen tersebut diperoleh media hari ini melalui carian fail mahkamah dan semakan pada sistem kehakiman menunjukkan bahawa kes saman fitnah di antara Azam dan Lalitha itu ditetapkan untuk pengurusan kes pada 15 Februari ini di hadapan Penolong Kanan Pendaftar, Noordura Mohamed Din.

Menurut penyataan tuntutan Azam, kenyataan berbaur fitnah yang diterbitkan oleh Lalitha adalah untuk memperlekehkan nama baik, reputasi dan kedudukan plaintif sebagai seorang individu dan jawatannya sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM.

“Kandungan kenyataan berbaur fitnah tersebut berniat untuk menimbulkan kebencian terhadap plaintif untuk menyebabkan kecederaan maksimum kepada nama baik, reputasi dan kedudukan Plaintif serta bertujuan untuk menghancurkan karier Plaintif selaku pegawai tertinggi kerajaan yang sentiasa mempunyai rekod yang bersih dan kredibiliti yang baik,”kata penyataan tuntutan tersebut.

Oleh itu, Azam memohon satu perintah injunksi bagi menghalang Lalitha atau ejennya daripada membuat, menerbitkan atau menyebabkan kenyataan berbaur fitnah itu diterbitkan semula dalam apa juga cara.

Plaintif turut memohon agar defendan memadamkan artikel dan ciapan dalam tempoh masa tiga hari penghakiman dibuat serta permohonan maaf yang akan diterbitkan dalam akhbar atau media sosial pilihan Azam.

Azam turut memohon ganti rugi am sebanyak RM10 juta dan ganti rugi teruk, kos serta relif-relif lain yang difikirkan sesuai oleh Mahkamah.

Turut dimohon ialah faedah sebanyak lima peratus atas jumlah ganti rugi am dan teruk dari tarikh penghakiman sehingga penyelesaian penuh.

Berita berkaitan
Tiada unsur penyelewengan dalam projek Musang King di Kedah, kata SPRM
22 jam lalu· Isu semasa
Tindakan Najib, Arul pinda laporan audit 1MDB adalah perbuatan jenayah, kata saksi
August 12, 2022· Isu semasa
Siasatan ke atas beberapa individu dalam skandal LCS sudah lengkap: SPRM
August 11, 2022· Isu semasa
Peguam Negara pengerusikan jawatakuasa siasat insiden di KLIA
August 7, 2022· Isu semasa
Popular
Serang ustaz, pelajar tahfiz: Dua lelaki ditahan, tiga masih diburu
August 12, 2022
Menteri agama gesa KDN ambil tindakan wanita pakai ihram lelaki
August 12, 2022
Skandal LCS: “Duit BNS sudah habis, esok pun company boleh lingkup”
August 13, 2022
Jho Low, bapa abai perintah beku aset: 1MDB dibenar bertindak
August 13, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pakar ekonomi jangka OPR naik dua kali lagi, mungkin naik bayaran pinjaman
2 jam lalu · Isu semasa
Jho Low, bapa abai perintah beku aset: 1MDB dibenar bertindak
4 jam lalu · Isu semasa
Kementerian ambil tindakan segera insiden pelanggaran data iPay88
5 jam lalu · Isu semasa
Skandal LCS: “Duit BNS sudah habis, esok pun company boleh lingkup”
5 jam lalu · Isu semasa
Jumlah pesakit sembuh semalam mengatasi jangkitan baharu Covid
6 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok