Operasi besar-besaran pematuhan SOP Covid-19 esok

Pihak berkuasa akan melancarkan operasi besar-besaran pematuhan prosedur operasi standard (SOP) secara bersepadu esok, dengan tumpuan diberi kepada negeri dan wilayah yang merekodkan jangkitan harian tinggi Covid-19, khusus di Selangor dan Kuala Lumpur.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata Op Patuh akan membabitkan pelbagai agensi dengan diketuai Ketua Polis Daerah akan menyasarkan kawasan perindustrian, terutama tempat penginapan pekerja yang berisiko tinggi.

“Tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil terhadap mana-mana pihak yang didapati melanggar SOP serta arahan kerajaan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan akta-akta sedia ada yang lain,” katanya hari ini.

Beliau memberi amaran tindakan lebih tegas akan diambil terhadap majikan yang didapati melanggar SOP Fasa Satu Kawalan Pergerakan Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Hamzah pihak berkuasa menerima maklumat ada majikan yang tidak melaksanakan kuarantin ke atas pekerja yang menjadi kontak rapat kepada kes positif.

“Banyak tangkapan di Selangor dan Kuala Lumpur ini, apabila kita tanyakan, sesetengah daripada pekerja ini maklumkan kepada kita kawan dia dah kena Covid-19 tetapi yang lain tidak dikuarantin.

“Semua maklumat ini kita ambil dan kita buat esok dan kita tangkap dengan majikan sekali kerana bukan hanya telah melakukan kesalahan tetapi mereka benar-benar menzalimi pekerja-pekerja mereka,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai Op Patuh besar-besaran itu, Hamzah berkata pihak berkuasa akan menggerakkan aset strategik seperti helikopter dan dron serta mengadakan sekatan jalan raya bergerak bagi mengelakkan pekerja melarikan diri.

“Selalunya bila kita masuk pintu depan, dia (pekerja) akan keluar ikut pintu belakang. Jadi dengan adanya helikopter dan dron ini kita dapat melihat keseluruhan kawasan berkenaan,” katanya.

Mengenai Op Patuh dalam tempoh 25 hingga 30 Jun lalu, beliau berkata sebanyak 126,207 premis seperti kilang, asrama pekerja dan premis perniagaan telah diperiksa.

Hasil pemeriksaan tersebut, sebanyak 602 kompaun telah dikeluarkan terhadap kilang dan premis, manakala 60 premis telah diarahkan tutup, katanya.

Dalam tempoh 1 hingga 28 Jun lepas pula, seramai 744 pendatang tanpa izin ditahan melalui 169 operasi di seluruh negara.

BERITA BERKAIT
POPULAR