Nahas pesawat Hawk: Kapten Affendi meninggal, Mejar Fareez cedera

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) mengesahkan identiti dua juruterbangnya yang terbabit dalam nahas pesawat Hawk 108 di Pangkalan Udara Butterworth, Pulau Pinang, malam tadi berpangkat Mejar dan Kapten.

Markas Tentera Udara dalam satu kenyataan memaklumkan dua juruterbang berkenaan dikenali sebagai Kapten Mohamad Affendi Bustamy dan Mejar Mohd Fareez Omar.

Menurut kenyataan itu, Mohamad Affendi meninggal dunia dalam nahas itu, manakala Mohd Fareez cedera dan berada dalam keadaan stabil dan kini menerima rawatan di Hospital Seberang Jaya, Pulau Pinang.

“Kedua-dua juruterbang telah berkahwin dan keluarga telah dimaklumkan mengenai insiden tersebut dan TUDM akan memastikan urusan kebajikan keluarga mangsa diutamakan.

“Semua pihak diminta agar tidak menyebarkan sebarang spekulasi atau sebarang berita yang tidak sahih. TUDM akan menubuhkan Lembaga Siasatan insiden ini,” menurut kenyataan itu yang dikeluarkan tengah malam tadi.

TUDM berkata nahas di Pangkalan Udara Butterworth, itu berlaku kira-kira jam 10.07 malam pada Selasa ketika kedua-dua juruterbang itu sedang menjalani latihan penerbangan malam.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengarahkan TUDM menjalankan siasatan terperinci susulan insiden itu.

Beliau berkata insiden tersebut dimaklumkan kepadanya oleh Panglima TUDM, Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad menerusi panggilan telefon.

“Takziah kepada keluarga anggota TUDM yang maut dan cedera…amat sedih dan dukacita terima berita ini. Saya difahamkan anggota yang cedera telah dibawa untuk rawatan segera,” kongsi Hishammuddin menerusi ciapan Twitter, tengah malam ini.

Beliau berkata Kementerian Pertahanan telah diarahkan untuk menyalurkan keperluan kepada kedua-dua anggota yang terbabit dalam insiden tersebut.

BERITA BERKAIT
POPULAR