Mahkamah tolak permohonan penghakiman terus syarikat barang kemas terhadap Rosmah

November 29, 2023 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan syarikat barang kemas Global Royalty Trading SAL yang berpangkalan di Lubnan untuk mendapatkan penghakiman terus terhadap Datin Seri Rosmah Mansor dalam saman yang difailkan syarikat itu bagi mendapatkan kembali 43 barang kemas bernilai RM67.4 juta.

Peguam Rajivan Nambiar, yang mewakili Rosmah sebagai defendan, berkata Hakim Ong Chee Kwan menolak permohonan Global Royalty dengan kos sebanyak RM7,500.

“Mahkamah memutuskan bahawa ini bukan kes yang sesuai dan wajar untuk membuat penghakiman terus kerana terdapat isu yang perlu dibangkitkan semasa perbicaraan,” katanya ketika dihubungi selepas prosiding yang dijalankan secara dalam talian semalam.

Penghakiman terus adalah permohonan yang difailkan pihak yang membuat tuntutan di mahkamah untuk mendapatkan penghakiman tanpa melalui perbicaraan apabila isu berhubung fakta dalam kes terbabit atau undang-undang tidak dipertikaikan.

Rajivan berkata mahkamah juga membenarkan permohonan isteri bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak itu untuk jaminan kos terhadap Royalty Global dengan kos RM5,000.

“Jaminan untuk kos ditetapkan pada RM75,000 dengan kebebasan untuk memohon untuk mengubah jumlah sebelum perbicaraan sebaik sahaja pihak bertukar dokumen atau sekiranya pakar akan dipanggil.

“Kos RM75,000 perlu dibayar oleh Global Royalty kepada mahkamah dalam tempoh sebulan dari hari ini,” kata Rajivan, yang dibantu peguam Mohd Reza Rahim.

Rajivan berkata permohonan Rosmah untuk prosiding pihak ketiga terhadap polis dan kerajaan Malaysia telah ditetapkan untuk pengurusan kes pada 14 Dis.

Sementara itu, Datuk David Gurupatham yang mewakili Global Royalty sebagai plaintif mengesahkan perkara itu ketika dihubungi.

Pada 29 Mac lepas, Global Royalty menyaman Rosmah, 71, dan mendakwa wanita itu telah berbohong dengan menyatakan bahawa 44 unit barangan kemas termasuk kalung berlian, anting-anting, cincin, gelang dan tiara yang diserahkan oleh seorang ejen syarikat itu kepadanya telah dirampas oleh pihak berkuasa Malaysia untuk kesalahan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Menurut syarikat yang berpangkalan di Beirut itu, ini kerana hanya satu daripada 44 barang kemas berkenaan berada dalam simpanan dan kawalan pihak polis, dan baki 43 barang kemas milik plaintif tidak berada dalam simpanan pihak berkuasa itu.

Global Royalty juga mendakwa Rosmah mengalihkan beban kepada Kerajaan Malaysia, sedangkan barang kemas itu sebenarnya telah hilang.

Pada 26 Jun 2018, Global Royalty menyaman Rosmah dan menuntutnya memulangkan kembali 44 unit barangan kemas yang dihantar kepadanya untuk dipilih atau membayar harga untuk semua barangan kemas berkenaan berjumlah US$14.79 juta, namun saman itu ditarik balik pada 2019.

Berita berkaitan
Ahli perniagaan didakwa guna gelaran Dato Sri palsu
January 5, 2024· Isu semasa
Perbicaraan 1MDB: Saksi beritahu perbincangan atas kapal tiada wakil pegawai kerajaan
January 5, 2024· Isu semasa
Penganggur didenda RM3,000 selepas didapati bersalah calar kereta Alphard
December 27, 2023· Isu semasa
Saksi kes 1MDB Najib positif Covid-19, perbicaraan disingkatkan
December 15, 2023· Isu semasa
Popular
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Cagar caruman KWSP untuk pinjaman bank mulai 7 April
April 3, 2023
Serangan siber melibatkan perniagaan meningkat di Malaysia: Kaspersky
April 26, 2023
Pegawai kanan polis dipenjara 10 tahun, denda RM42 juta
March 22, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Sekarang siapa jadi kerajaan, Muhyiddin kritik isu kejatuhan ringgit
February 24, 2024 · Isu semasa
Pelarasan tarif air baharu, pengguna dijangka merasai kenaikan bermula 1 Feb
January 17, 2024 · Isu semasa
Ringgit menyusut dibuka paras RM4.70 berbanding dolar
January 17, 2024 · Isu semasa
278 mangsa banjir di tiga negeri masih ditempatkan di PPS
January 17, 2024 · Isu semasa
Gangguan bekalan air bermula esok di Pulau Pinang
January 9, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok