KKM siasat, polis nafi pelajar meninggal selepas terima vaksin

Kementerian Kesihatan (KKM) sedang menyiasat dakwaan mengatakan beberapa individu meninggal dunia selepas menerima suntikan vaksin Covid-19 susulan tular rakaman video hingga menimbulkan kegusaran awam.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali dalam kenyataan hari ini berkata KKM sedang meneliti perkara berkenaan dan akan memberikan maklum balas dalam masa terdekat.

Semua pihak diminta bertenang dan tidak menimbulkan kebimbangan awam susulan rakaman video tular mendakwa beberapa individu meninggal dunia selepas menerima vaksin Covid-19, katanya.

“Pihak KKM mengambil maklum akan video tular di media sosial berkenaan dakwaan kesan sampingan susulan pemberian vaksin melalui program vaksinasi remaja.

“Pihak KKM memandang serius perkara ini dan pihak KKM juga sedang mendapatkan fakta yang terperinci bagi setiap isu yang dibangkitkan di dalam video tersebut,” katanya dalam ciapan itu.

Video tular berdurasi satu minit 40 saat itu memaparkan seorang wanita mendakwa beberapa individu termasuk dua pelajar sekolah menengah di Ipoh, Perak dan seorang remaja di Lahad Datu, Sabah meninggal dunia akibat vaksin Covid-19.

Terdahulu, Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata dakwaan mengenai dua pelajar sekolah di Ipoh, Perak meninggal dunia selepas menerima vaksin Covid-19 seperti didakwa dalam video berkenaan adalah tidak benar.

Beliau berkata, kematian dua pelajar dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tasek Damai seperti mana didakwa dalam video berkenaan tiada kena mengena dengan vaksin.

“Pada 18 Julai lalu, kita terima laporan seorang pelajar perempuan sekolah itu meninggal dunia disebabkan positif Covid-19. Pelajar itu memang menghidap sakit kencing manis serta darah tinggi yang kronik dan dua bulan kritikal di Hospital Ipoh,” katanya.

Beliau berkata kematian seorang lagi pelajar pula dilaporkan pada 17 September lalu membabitkan remaja lelaki berusia 17 tahun yang meninggal dunia disebabkan sakit jantung.

“Kedua-dua kejadian ini tiada kena mengena dengan vaksin kerana Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Remaja (PICK Remaja) hanya bermula pada 20 September lalu,” katanya sambil menjelaskan seorang wanita sudah dikenal pasti berhubung dakwaan itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR