Keputusan rayuan Pengerusi NFCorp saman Rafizi ditangguh

January 13, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Persekutuan menangguhkan keputusan rayuan Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail dan syarikatnya dalam saman fitnah yang difailkan terhadap bekas Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli.

Panel tiga hakim diketuai Hakim Besar Malaya Tan Sri Azahar Mohamed berkata mereka memerlukan masa untuk meneliti hujah yang dikemukakan dan akan memaklumkan pihak terbabit sebaik sahaja mereka bersedia memberikan keputusan.

Turut bersidang Datuk Zabariah Mohd Yusof dan Puan Sri Zaleha Yusof, lapor Bernama.

Terdahulu, panel itu mendengar hujah peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang mewakili Mohamed Salleh, dan Razlan Hadri Zulkifli, yang mewakili Rafizi.

Dalam prosiding yang berlangsung secara maya hari ini menerusi aplikasi Zoom, Muhammad Shafee memohon panel itu agar mengembalikan keputusan Mahkamah Tinggi yang membenarkan saman fitnah Mohamad Salleh dan syarikatnya terhadap Mohd Rafizi serta memberikan ganti rugi RM200,000 kepada Mohamad Salleh) dan syarikatnya.

Pada Mei 2019, Mahkamah Rayuan telah membenarkan rayuan Rafizi untuk mengetepikan perintah Mahkamah Tinggi.

Saman fitnah itu difailkan oleh Mohamad Salleh dan NFCorp pada 2013 berhubung kenyataan Rafizi dalam sidang media pada 7 Mac 2012 di pejabat PKR mengenai pembelian hartanah KL Eco City Properties yang diterbitkan oleh Malaysiakini.

Muhammad Shafee berhujah bahawa kenyataan Rafizi dan dakwaan yang dilontarkan oleh bekas Naib Presiden PKR itu tidak terjumlah kepada komen yang adil manakala fakta dan persekitaran di mana komen itu dibuat menunjukkan tindakan melulu di pihak Rafizi.

Katanya memandangkan Rafizi mempunyai masa untuk menyediakan kenyataan akhbar itu, sudah tentu beliau juga mempunyai masa untuk menghubungi Mohamad Salleh untuk mengesahkan dakwaan tersebut.

Muhammad Shafee berkata Rafizi mengadakan sidang akhbar dan menyiarkan kenyataan yang mendakwa sebahagian daripada pinjaman yang diberikan kepada NFCorp untuk melaksanakan projek National Feedlot telah digunakan oleh Mohamad Salleh dan anak lelakinya sebagai leveraj bagi membiayai pembelian lapan unit pejabat KL Eco City.

Muhammad Shafee berkata Mohamad Salleh telah ditawarkan untuk membuat pinjaman oleh Public Bank namun beliau tidak mengambilnya yang menyaksikan bank itu membatalkan tawaran tersebut dan ini menunjukkan bahawa isu menggunakan wang terbabit sebagai leveraj tidak pernah timbul.

Beliau berkata kenyataan yang dikeIuarkan oleh Rafizi telah menyebabkan perniagaan, kredibiliti serta reputasi Mohamad Salleh terjejas dan hakikat ini tidak boleh disangkal.

Razlan Hadri pula memohon panel itu menolak rayuan tersebut kerana komen yang dibuat oleh Rafizi adalah adil dan mempunyai justifikasi.

Beliau berkata kesimpulan yang dibuat oleh Rafizi bahawa dana awam telah digunakan sebagai leveraj bagi pinjaman Public Bank adalah komen jujur yang akan dibuat oleh orang yang berfikiran waras.

Katanya isu yang mempunyai kepentingan awam perlu dibincangkan dan Rafizi mempunyai asas untuk menyatakan perkara itu selain tidak terdapat kelompongan fakta.

Berita berkaitan
Menjelang perbicaraan terakhir esok, Najib istiqamah dengan keputusan bakal dihadapi
17 jam lalu· Politik
Firma peguam Najib nafi tarik diri jika perbicaraan rayuan SRC diteruskan
August 12, 2022· Politik
Tindakan Najib, Arul pinda laporan audit 1MDB adalah perbuatan jenayah, kata saksi
August 12, 2022· Isu semasa
Pengurus bank sahkan RM1 juta diterima Sharir daripada Najib
August 11, 2022· Isu semasa
Popular
SRC: Catur terakhir ‘Bossku’ bermula hari ini di Mahkamah Persekutuan
August 15, 2022
Skandal LCS: Pengarah operasi ‘VIP’ dalam senarai pertuduhan SPRM
August 15, 2022
Peninju Thailand maut selepas aksi muay thai di Kota Bharu
August 14, 2022
Rayuan akhir Najib: Ketua Hakim Negara ketuai panel lima hakim
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Malaysia di landasan tepat catat KDNK hingga 6.3%: Tengku Zafrul
28 minit lalu · Isu semasa
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
34 minit lalu · Isu semasa
Harga alat ganti kenderaan naik antara 25 dan 60 peratus: Laporan
2 jam lalu · Isu semasa
Rayuan akhir Najib: Ketua Hakim Negara ketuai panel lima hakim
2 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia diniaga rendah pagi ini, ringgit pula dibuka tinggi
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
43 minit lalu
[VIDEO] Bersatu serah memorandum tubuh RCI siasat projek LCS
August 10, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok