Keputusan kes rasuah Bung Mokhtar dan isteri diketahui 2 September ini

June 24, 2022 · Isu semasa

Keputusan pertuduhan kes rasuah melibatkan Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin dan isteri, Datin Seri Zizie Izette A. Samad akan diketahui pada 2 September ini.

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur akan membuat keputusan sama ada Bung Mokhtar dan Zizie dibebaskan atau dipanggil membela diri atas pertuduhan rasuah berjumlah RM2.8 juta.

Bung Moktar, 64, dibicarakan atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500, sebagai dorongan mendapatkan kelulusan FELCRA untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Bung Moktar yang juga Pengerusi Bukan Eksekutif FELCRA ketika itu, didakwa menerima rasuah daripada Madhi melalui Zizie Izette di Public Bank cawangan Taman Melawati, di sini, antara jam 12.30 tengah hari dan 5 petang 12 Jun 2015.

Bung Moktar juga mengaku tidak bersalah menerima suapan wang tunai RM335,500 daripada Norhaili bawah nama Zizie Izette atas sebab sama dan di tempat sama pada 19 Jun 2015.

Zizie Izette, 44, pula didakwa atas tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara itu pada masa, tempat dan tarikh sama.

Tarikh keputusan tersebut ditetapkan Hakim Rozina Ayob selepas mendengar penghujahan pihak pendakwaan dan pembelaan hari ini.

Semasa prosiding hari ini, Timbalan Pendakwa Raya, Law Chin How berhujah Zizie Izette yang merupakan tertuduh kedua mengetahui suaminya ahli politik terkenal yang juga Pengerusi Bukan Eksekutif FLECRA serta berpengaruh.

Menurut beliau, walaupun mengetahui status suaminya, wanita itu masih memperkenalkan Perunding Unit Amanah, Norhaili Ahmad Mokhtar (saksi pendakwaan ke-25) dan Madhi Abdul Hamid (saksi pendakwaan ke-24) kepada Bung Moktar.

Menurut Chin How, Zizie Izette mendakwa RM2.8 juta yang diterimanya adalah introducer fee, bukannya rasuah.

“Tidak pernahkah Zizie berfikir tentang kesan dan akibat sekiranya beliau menerima RM2.8 juta itu sedangkan wang tersebut adalah berkaitan pelaburan FELCRA Berhad yang mana suaminya adalah Pengerusi bukan Eksekutif ketika itu,” pertikai pihak pendakwaan.

Chin How turut meghujahkan, introducer fee yang diterima Zizie Izette adalah bertujuan untuk mengaburi kaca mata masyarakat.

Pihak pendakwaan selanjutnya berhujah, Zizie Izette tidak melakukan kerja dokumentasi untuk pelaburan FELCRA Berhad atau memegang sebarang jawatan bagi melayakkan dia mendapat RM2.8 juta.

“Selepas wang tersebut diterima, Bung Moktar (tertuduh pertama) dan isterinya tidak pernah memaklumkan kepada ahli Lembaga pengarah FELCRA Berhad tentang penerimaan tersebut.

“Bung Moktar telah menggunakan pengaruhnya melalui perkenalan di antara beliau dan isteri dengan kedua-dua ejen berkenaan serta gagal melaporkan kepada ahli Lembaga FELCRA mengenai perkenalan mereka,” tambah pihak pendakwaan.

Berita berkaitan
Saya doakan Najib dan keluarga tabah, kata Hishammuddin
19 jam lalu· Politik
Asyraf kritik keputusan dalam kes Najib, boleh dituduh hina mahkamah
20 jam lalu· Politik
Ahli perniagaan mengaku tak bersalah ubah wang haram RM2.04 juta
August 17, 2022· Isu semasa
Zahid ajak akar umbi pertahan ‘Raja Media Sosial’ Najib
August 17, 2022· Politik
Popular
[KEMAS KINI] Peguam Najib mohon tarik diri
August 18, 2022
Mahkamah tolak permohonan Hisyam tarik diri wakili Najib
August 18, 2022
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
August 18, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Najib arah Perbendaharaan percepat proses pinjaman RM2b SRC
5 minit lalu · Isu semasa
66.82 peratus pelajar cemerlang STPM golongan B40
46 minit lalu · Isu semasa
Peguam Najib pilih tak kemuka hujahan selepas permohonan ditolak
1 jam lalu · Isu semasa
KPM lancar Portal Aduan Buli, umum Radzi
1 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan Hisyam tarik diri wakili Najib
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
August 15, 2022
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
August 15, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok