Kapal pengawal pantai China pula ceroboh perairan negara

Selepas 16 pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China (PLAAF) menceroboh ruang udara negara pada 31 Mei lalu, kapal pengawal pantai negara itu pula dikesan memasuki perairan Sarawak Jumaat lalu.

Kehadiran kapal pengawal pantai China di kawasan Beting Patinggi Ali terletak kira-kira 84 batu nautika dari Miri.

Kehadiran kapal pengawal pantai China di perairan Sarawak terus mencetuskan kegusaran dalam kalangan nelayan, kata sumber itu.

Memetik laporan Berita Harian sumber berkata, kejadian itu sudah dilaporkan oleh beberapa pemancing tempatan kepada Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) di Miri.

Berikutan itu, aset Maritim Malaysia dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dikatakan dikerah ke lokasi terbabit untuk mengetatkan kawalan perairan yang turut dikenali sebagai South Luconia Shoals itu.

Bagaimanapun, jurucakap Maritim Malaysia, Sarawak ketika dihubungi berkata, pihaknya tidak dapat memberikan ulasan lanjut berhubung perkembangan terkini di Laut China Selatan itu.

“Sebarang ulasan (mengenai kehadiran kapal pengawal pantai China) akan dibuat oleh pihak kementerian yang berkaitan,” katanya.

Beting Patinggi Ali adalah gugusan batu karang yang terletak di perairan utara Sarawak dan berada di dalam zon ekonomi eksklusif (ZEE) Malaysia.

Gugusan batu karang itu antara kawasan yang dituntut oleh China melalui tuntutan 9-Dash Line di Laut China Selatan.

Julai tahun lalu, Kerajaan Malaysia menegaskan pendirian untuk menolak tuntutan China di perairan itu melalui surat perwakilan Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Pada 31 Mei lalu Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) memintas dan menghalau 16 buah pesawat PLAAF yang menceroboh ruang udara negara semalam.

Kenyataan Bahagian Perhubungan Awam Markas Tentera Udara Kementerian Pertahanan berkata TUDM mengesan pesawat tentera China memasuki Zon Maritim Malaysia (ZMM) Wilayah Maklumat Penerbangan (FIR) Kota Kinabalu dan menghampiri ruang udara nasional pada 31 Mei 2021.

“Penerbangan pesawat-pesawat PLAAF tersebut telah dikesan oleh Radar Pertahanan Udara TUDM daripada Pusat Pertahanan Udara (CRC 2) di Sarawak pada jam 1153H. Pesawat-pesawat tersebut telah dikesan terbang secara formasi taktikal in-trail pada jarak 60 batu nautika di antara satu sama lain.

“Formasi panjang tersebut juga telah terbang dengan paten dan haluan yang sama menggunakan satu titik laluan masuk dan keluar. Mereka kemudiannya didapati mengubah arah penerbangan di ruang udara Beting Patinggi Ali yang berkepentingan kepada negara,” kata kenyataan itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR