Jangan bimbang, vaksin yang sampai dihantar terus ke PPV

Orang ramai diminta bersabar dalam menunggu giliran vaksinasi memandangkan bekalan tambahan vaksin Covid-19 dijangka tiba ke Malaysia dalam masa terdekat, kata Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Khairy berkata vaksin yang tiba tidak akan disimpan sebaliknya akan dihantar terus ke pusat pemberian vaksin (PPV) dan memberi jaminan tidak akan melengah-lengahkan proses suntikan vaksin kepada orang ramai kerana ia selari dengan hasrat kerajaan untuk mencapai imuniti berkelompok dengan secepat mungkin.

“Bertenang. Bekalan akan sampai nanti. Saya tidak simpan mana-mana vaksin. Vaksin itu sampai saya hantar…kita dapat pelepasan lot (vaksin) dari Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), kita akan terus hantar pada negeri-negeri dan pusat pemberian vaksin (PPV) kita.

“Kita punya kadar penggunaan vaksin kini 90 peratus. 100 vaksin sampai, 90 akan diguna dalam tempoh beberapa hari. 10 tu ‘buffer’ sikit untuk janji temu akan datang,” katanya lapor Bernama.

Terdahulu, Khairy meninjau program pertama pemberian vaksin sektor pengangkutan dikendalikan Lembaga Pelabuhan Klang bermula hari ini.

Turut hadir Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Khairy berkata, penggunaan vaksin yang mencecah 90 peratus itu menyebabkan terdapat negeri yang sudah tidak mempunyai bekalan vaksin yang banyak.

BERITA BERKAIT
POPULAR