Jangan bawa anak ke bazar Ramadan

Penganjur bazar Ramadan di Wilayah Persekutuan diarah menasihati ibu bapa yang membawa kanak-kanak, terutama bayi, supaya tidak masuk ke tapak jualan berikutan risiko penyebaran virus Covid-19.

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata, pihaknya menerima maklumat bahawa masih ada ibu bapa yang membawa anak kecil ke bazar Ramadan serta pusat beli-belah.

“Prosedur operasi standard (SOP) kita termasuklah tidak membawa kanak-kanak ke tempat yang sesak… ini termasuk bazar Ramadan.

“Jawatankuasa penganjur bazar Ramadan kena tunggu di pintu masuk tapak dan menasihatkan orang ramai supaya mematuhi SOP,” katanya kepada pemberita ketika melawat bazar Ramadan Datuk Keramat di ibu kota, petang Ahad.

Menjawab soalan, Annuar sependapat dengan Menteri Kesihatan Datuk Seri Adham Baba bahawa bazar Ramadan akan ditutup jika berlaku wabak bazar Ramadan.

“Tapi itu adalah pilihan terakhir sekali… dan kita akan rujuk kepada siasatan Kementerian Kesihatan. Saya berharap tidak ada kes Kluster Ramadan.. itu harapan kita…

“Kita ambil nasihat daripada pihak yang profesional dalam bidang itu.. biasanya Kementerian Kesihatan lah yang akan membuat penilaian.. dan kita akan patuh kepada apa yang pihak mereka sarankan,” katanya.

Beliau juga mengingatkan pengusaha yang gerai mereka mendapat sambutan menggalakan supaya memastikan orang rmaai beratur mengikut SOP ditetapkan.

“Tapi ada gerai yang terlajak laris… jadi saya minta pihak berkaitan memperbaiki tahap kepatuhan pelanggan mereka. Saya juga nampak masih beratur tanpa penjarakan sosial… Satu daripada syor yang boleh dicadangkan ialah kedai yang terlajak laris ini mengeluarkan nombor.

“Pelanggan boleh tunggu di luar khemah, orang yang nak membeli masing-masing ambil nombor dan beratur. Selesai membeli, yang lain pula beratur mengikut giliran. Jika tidak dia akan beratur secara bersesak-sesak,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR