Hasanah, 3 pegawai SPRM dipanggil Bukit Aman bantu siasatan

Tiga pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang sebelum ini direman selama enam hari bagi melengkapkan siasatan berhubung kehilangan wang berjumlah AS$6 juta (RM25 juta) akan dipanggil Bukit Aman bagi membantu siasatan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata pihaknya juga turut akan memanggil pemilik wang berkenaan, bekas Ketua Pengarah Organisasi Perisikan Luar Malaysia (MEIO), Datuk Hasanah Abdul Hamid.

“Kesemua mereka akan dipanggil bagi melengkapkan siasatan dan mereka dipanggil berdasarkan siasatan oleh pegawai penyiasat,” katanya menurut laporan Bernama hari ini.

Semalam Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin dilaporkan berkata PDRM telah membuka satu kertas siasatan berhubung satu laporan polis yang diterima berkaitan isu berkenaan.

Hamzah berkata kertas siasatan dibuka di bawah klasifikasi Kertas Enkuiri Polis (KEP).

Pada Isnin, SPRM mengesahkan tiga pegawai kanannya direman selama enam hari bagi membantu siasatan terbabit dakwaan salah guna kuasa serta penyelewengan.

Mereka ditangkap minggu lalu kerana didakwa menyelewengkan sebahagian daripada AS$6 juta (RM25 juta) yang dirampas daripada Hasanah setelah dia dilepas tanpa dibebaskan (DNAA) pada April lalu.

Hasanah dilaporkan mahu menuntut semula wang tersebut sebelum menyedari sebahagiannya telah hilang dan digantikan dengan wang palsu.

Terdahulu, blok pembangkang mencadangkan agar Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki direhatkan sementara waktu sementara siasatan terhadap tiga pegawai kanannya dijalankan.

Cadangan itu susulan persoalan yang dibangkitkan di Parlimen berhubung sebab SPRM menyiasat sendiri pegawainya yang ditangkap atas dakwaan penyelewengan terhadap wang yang dirampas dalam kes melibatkan bekas Hasanah.

BERITA BERKAIT
POPULAR