Anak wanita tempatan, bapa warga asing dapat kerakyatan automatik

February 18, 2023 · Isu semasa

Kabinet bersetuju untuk meminda Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing mendapat kerakyatan Malaysia secara automatik.

Pengumuman itu dibuat dalam satu kenyataan bersama pagi tadi oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan Menteri Undang-undang dan Reformasi Institusi, Datuk Seri Azalina Othman Said yang menambah pindaan itu dijangka dibentangkan dalam sidang Dewan Rakyat sekarang.

Sebelum ini, berdasarkan keputusan Mahkamah Rayuan tahun lalu, kanak-kanak dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing tidak berhak mendapat kerakyatan dari segi undang-undang.

Sebelum ini, Persatuan Sokongan Keluarga dan Kebajikan Selangor & Kuala Lumpur (Family Frontiers) dan enam wanita Malaysia yang berkahwin dengan warga asing dengan anak kelahiran luar negara, pada 9 September 2021, berjaya dalam tuntutan mereka di Mahkamah Tinggi terhadap ketiga-tiga perayu.

Dalam kenyataan itu, Saifuddin dan Azalina berkata Kabinet dalam mesyuaratnya semalam bersetuju dengan cadangan untuk meminda Perlembagaan Persekutuan, khususnya Seksyen 1(1)(d) dan Seksyen 1(1)(e) Bahagian I dalam Jadual Kedua, dan Seksyen 1( b) dan Seksyen 1(c) dalam Bahagian II jadual yang sama.

Pindaan yang dicadangkan bertujuan untuk menangani dilema kewarganegaraan yang telah lama wujud bagi kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu Malaysia yang berkahwin dengan warga asing, membolehkan mereka menjadi warganegara Malaysia secara automatik tanpa perlu memohon.

“Cadangan pindaan Perlembagaan Persekutuan berhubung perkara ini adalah menggantikan perkataan ‘bapa siapa’ dalam Bahagian I dan Bahagian II Jadual Kedua dengan perkataan ‘sekurang-kurangnya seorang daripada ibu bapa’ bagi membolehkan wanita Malaysia menerima hak mereka yang adil mengikut Perlembagaan Persekutuan

“RUU Perlembagaan Persekutuan (Pindaan) 2023 dijangka akan dibentangkan dalam mesyuarat Parlimen ini selepas memenuhi keperluan undang-undang,” kata kedua-dua menteri itu.

Mereka berkata pindaan lain kepada undang-undang kewarganegaraan, khususnya Bahagian III Perlembagaan Persekutuan akan menjalani kajian lebih terperinci oleh jawatankuasa yang dibentuk di bawah Kementerian Dalam Negeri dan ia akan dibentangkan kepada Kabinet selepas cadangan pindaan dimuktamadkan dengan mengambil kira penglibatan dengan semua pihak berkepentingan.

“Kesan daripada keputusan hari ini ialah kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara sebelum atau selepas Hari Malaysia di mana sekurang-kurangnya salah seorang daripada ibu bapa mereka adalah warganegara Malaysia mempunyai hak untuk menjadi warganegara mengikut Perkara 14(1) Perlembagaan Persekutuan,” kata mereka.

Popular
Zahid mahu SKMM ambil tindakan terhadap Telegram
May 29, 2023
Projek Aerotropolis: Sanusi kata susah betul nak dapat jumpa PMX
May 29, 2023
Raja Arshad dilantik sebagai Pengerusi baharu PNB bermula 1 Jun
May 29, 2023
Kes bunuh dan bakar wanita, reman seorang lelaki disambung 5 hari
May 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
LCS: Anwar cakap tak serupa bikin
5 jam lalu · Isu semasa
Menu Rahmah berjaya turun inflasi harga makanan, kata Salahuddin
7 jam lalu · Isu semasa
Ringgit ditutup rendah, harga minyak juga jatuh
8 jam lalu · Isu semasa
Projek Aerotropolis: Sanusi kata susah betul nak dapat jumpa PMX
8 jam lalu · Isu semasa
Raja Arshad dilantik sebagai Pengerusi baharu PNB bermula 1 Jun
8 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Malaysia Madani gagal, Anwar jadi PM buat apa pun tak jadi
43 minit lalu
[VIDEO] Menuduh tanpa bukti tak adil, rakyat akan sedar penipuan Anwar
5 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok