Anak wanita tempatan, bapa warga asing dapat kerakyatan automatik

February 18, 2023 · Isu semasa

Kabinet bersetuju untuk meminda Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing mendapat kerakyatan Malaysia secara automatik.

Pengumuman itu dibuat dalam satu kenyataan bersama pagi tadi oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan Menteri Undang-undang dan Reformasi Institusi, Datuk Seri Azalina Othman Said yang menambah pindaan itu dijangka dibentangkan dalam sidang Dewan Rakyat sekarang.

Sebelum ini, berdasarkan keputusan Mahkamah Rayuan tahun lalu, kanak-kanak dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan warga asing tidak berhak mendapat kerakyatan dari segi undang-undang.

Sebelum ini, Persatuan Sokongan Keluarga dan Kebajikan Selangor & Kuala Lumpur (Family Frontiers) dan enam wanita Malaysia yang berkahwin dengan warga asing dengan anak kelahiran luar negara, pada 9 September 2021, berjaya dalam tuntutan mereka di Mahkamah Tinggi terhadap ketiga-tiga perayu.

Dalam kenyataan itu, Saifuddin dan Azalina berkata Kabinet dalam mesyuaratnya semalam bersetuju dengan cadangan untuk meminda Perlembagaan Persekutuan, khususnya Seksyen 1(1)(d) dan Seksyen 1(1)(e) Bahagian I dalam Jadual Kedua, dan Seksyen 1( b) dan Seksyen 1(c) dalam Bahagian II jadual yang sama.

Pindaan yang dicadangkan bertujuan untuk menangani dilema kewarganegaraan yang telah lama wujud bagi kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu Malaysia yang berkahwin dengan warga asing, membolehkan mereka menjadi warganegara Malaysia secara automatik tanpa perlu memohon.

“Cadangan pindaan Perlembagaan Persekutuan berhubung perkara ini adalah menggantikan perkataan ‘bapa siapa’ dalam Bahagian I dan Bahagian II Jadual Kedua dengan perkataan ‘sekurang-kurangnya seorang daripada ibu bapa’ bagi membolehkan wanita Malaysia menerima hak mereka yang adil mengikut Perlembagaan Persekutuan

“RUU Perlembagaan Persekutuan (Pindaan) 2023 dijangka akan dibentangkan dalam mesyuarat Parlimen ini selepas memenuhi keperluan undang-undang,” kata kedua-dua menteri itu.

Mereka berkata pindaan lain kepada undang-undang kewarganegaraan, khususnya Bahagian III Perlembagaan Persekutuan akan menjalani kajian lebih terperinci oleh jawatankuasa yang dibentuk di bawah Kementerian Dalam Negeri dan ia akan dibentangkan kepada Kabinet selepas cadangan pindaan dimuktamadkan dengan mengambil kira penglibatan dengan semua pihak berkepentingan.

“Kesan daripada keputusan hari ini ialah kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara sebelum atau selepas Hari Malaysia di mana sekurang-kurangnya salah seorang daripada ibu bapa mereka adalah warganegara Malaysia mempunyai hak untuk menjadi warganegara mengikut Perkara 14(1) Perlembagaan Persekutuan,” kata mereka.

Popular
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
November 29, 2023
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
November 29, 2023
Sekumpulan gajah di Gerik pijak kereta, sekeluarga berdepan keadaan cemas
November 27, 2023
Masalah pengangkutan awam tiada kesudahan
June 27, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
23 jam lalu · Isu semasa
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
23 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
November 29, 2023 · Isu semasa
Mangsa banjir di Terengganu, Kelantan kekal setakat pagi ini
November 29, 2023 · Isu semasa
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
November 29, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Agihan saksama kepada sekolah cina walaupun tak dihargai
14 jam lalu
[VIDEO] Sanusi konsisten salur peruntukan pembangkang Kedah sejak 2020
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok