Insiden Terusan Suez : Penghantaran bekalan ke Asia mungkin terjejas

Insiden sebuah kapal kontena sepanjang 400 meter yang terkandas di Terusan Suez mungkin akan memberi kesan kepada bekalan barangan dari Eropah, kata Singapura.

Menteri Pengangkutan Singapura Ong Ye Kung berkata sekiranya kapal tersebut gagal dialihkan dengan segera ia akan menghalang banyak kapal berlayar dan benua Asia dimana banyak kapal menggunakan laluan utama itu mungkin akan terkandas.

“Halangan yang berlanjutan ini, akan menyebabkan beberapa pengeluaran inventori terjejas. Insiden itu menghalang kapal daripada berlayar ke sekitar benua Afrika – Tanjung Harapan – dan seterusnya ke Asia.

“Tempoh perjalanan akan bertambah antara seminggu atau dua minggu,” katanya dalam catatan yang dimuat naik menerusi akaun Facebooknya.

Sekiranya gangguan itu berterusan, Ong berkata, PSA, pengendali pelabuhan Singapura, menjangkakan berlaku kelewatan setelah syarikat perkapalan mengubah jadual perjalanan kapal mereka.

“Mereka harus merancang lebih awal dan memastikan operasi tetap berjalan lancar,” kata Ong.

Ong juga memaklumkan kapal kontena berkenaan tersadai di Terusan Suez akibat ribut yang berlaku sehingga menyebabkan kesesakkan di laluan perdagangan perkapalan yang terpenting di dunia dengan ia menjadi laluan kepada kira-kira 10 peratus pedagangan antarabangsa

BERITA BERKAIT
POPULAR