Zahid bidas Annuar selepas kata pendedahan PASleak bukan luar biasa

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi membidas Ketua UMNO Bahagian Ketereh, Tan Sri Annuar Musa susulan kenyataannya yang dilihat mengambil mudah berhubung pendedahan dokumen kontroversi PASleak baru-baru ini.

Presiden UMNO itu mempertikaikan kenyataan bekas Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) itu yang menyifatkan maklumat didedahkan PASleak bukan sesuatu luar biasa dan tidak perlu diperbesarkan, malah Zahid yang berdepan puluhan pertuduhan kes mahkamah menggesa supaya ahli parti tidak terpedaya dengan muslihat musuh mereka.

“Apakah kandungan ‘PASleak’ dianggap bukan luar biasa? Tepuk dada tanya selera.

“Sudah pasti ahli parti setia akan sentiasa berwaspada setiap kenyataan, setiap langkah, pendirian dan tindak tanduk pemimpin mereka dan pemimpin lawan mereka. Jangan mudah terpedaya!,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Terdahulu, Annuar semasa mengulas pendedahan PASleak berkata dokumen ‘PASleak’ yang didakwa mengandungi perancangan sulit untuk menjatuhkan pemimpin UMNO bukan sesuatu yang luar biasa dan tidak perlu diperbesarkan.

Ujarnya, berdasarkan pemahamannya setelah meneliti dokumen itu, ia hanyalah catitan pemimpin PAS dalam mencari fakta mengenai pandangan beberapa pemimpin parti lain.

“Saya tidak tahu dokumen itu benar atau tidak. Katakanlah ia benar, pada saya ia bukan satu perkara macam ada perancangan, pada saya, tidak. Pada pemahaman saya ia catatan-catatan ‘siri libat urus’ yang mereka (pemimpin PAS) buat dalam ‘fact finding’.

“PAS cuba memahami apakah pandangan daripada tokoh-tokoh pelbagai parti, ada daripada UMNO ada daripada Pejuang dan sebagainya,” katanya mengulas pendedahan tersebut sebelum ini.

Zahid kemudiaan juga membidas Annuar yang dilihat sering mengeluarkan kenyataan bertentangan dengan dasar parti dan ia nampaknya bukan kebetulan lagi.

“Ketika musuh luar parti bermuslihat dan dengan licik cuba memperdaya parti lawan menggunakan pelbagai taktik dan strategi, kita sebagai orang parti dari ahli biasa ke peringkat bahagian parti perlu lebih bijaksana dalam membaca gerak geri lawan.

“Sekali dua kenyataan bertentangan dengan dasar parti dapatlah dianggap kebetulan, namun sudah beberapa kali itu lah namanya bukan kebetulan lagi,” katanya.

Pendedahan dokumen PASleak didakwa mengandungi perancangan sulit untuk menjatuhkan pemimpin UMNO yang tular di media sosial sebelum ini.

Ia adalah beberapa keratan didakwa minit mesyuarat yang menggariskan pelan untuk menjatuhkan UMNO dan BN termasuk rancangan menyegerakan usaha untuk memasukkan Zahid ke penjara.

BERITA BERKAIT
POPULAR