
UMNO kini menjadi rakan sekutu Pakatan Harapan.
UMNO-Barisan Nasional (BN) dijangka meletak calon mereka sekiranya Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kemaman diadakan nanti, kata Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
Presiden UMNO itu berkata memberi bayangan tersebut susulan keputusan PAS yang tidak akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Pilihan Raya Kuala Terengganu yang membatalkan kemenangan calonnya, Che Alias Hamid.
Meskipun potensi kemenangan di kerusi itu tipis, Zahid berkata sebagai parti bermaruah, BN akan mencuba nasib bagi mengurangkan majoriti yang diperolehi PAS dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), lapor Bernama.
“Majoriti yang diperoleh bekas Ahli Parlimen sebelum ini adalah lebih 27,000, sebagai parti bermaruah walaupun potensi kelam, dengan (dapat) mengurangkan majoriti pun sudah cukup baik,” katanya.
Pada 26 Sept lepas, Mahkamah Pilihan Raya Terengganu membenarkan petisyen BN yang difailkan terhadap Che Alias, sekali gus membatalkan kemenangan yang dicapai PAS dalam PRU15 di Parlimen Kemaman pada 19 Nov tahun lepas.
Pada PRU-15, Che Alias memenangi kerusi Parlimen Kemaman dengan majoriti 27,179 undi selepas memperoleh 65,714 undi.
Beliau menewaskan calon BN Datuk Seri Ahmad Said yang mendapat 38,535 undi, Rosli Ab. Ghani (Pejuang) dan Hasuni Sudin (Pakatan Harapan) yang masing-masing mendapat undi sebanyak 506 dan 8,340 undi.