Tiada ahli Exco terlibat dalam komplot singkir KM Melaka

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Antidadah Melaka Dr Muhamad Akmal Saleh menafikan Ahli Exco Negeri terlibat dalam komplot mendesak Datuk Seri Sulaiman Md Ali meletak jawatan Ketua Menteri Melaka.

Malah, katanya usaha pihak tertentu untuk melaga-lagakan Sulaiman dengan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, disifatkannya ibarat `duri dalam daging’.

Ahli Dewan Undangan Negeri Merlimau itu berkata beliau cuba mengelak daripada memberi ulasan berhubung tindakan melaga-lagakan Sulaiman dan Ab Rauf, tetapi perbuatan itu semakin menjadi-jadi.

“Tidak pernah sekelumit pun sepanjang saya menjadi Exco kerajaan negeri ada usaha yang meminta kami untuk menukar kepimpinan kerajaan negeri dari mana-mana pihak.

“Maka dakwaan untuk meminta ketua menteri meletakkan jawatan adalah tidak bertanggungjawab dan tidak berasas kerana ia tidak pernah langsung berlaku dan dibincangkan bersama kami wakil rakyat.

“Kami tidak pasti pula jika ia dibincangkan bersama dengan ketua bahagian dan pemangku ketua bahagian yang bukan wakil rakyat untuk menukarkan kepimpinan ketua menteri,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sehubungan itu, Dr Muhamad Akmal yang juga Naib Ketua Pemuda UMNO Melaka meminta lembaga disiplin parti mengambil tindakan terhadap pihak yang cuba memecahbelahkan UMNO Melaka.

“Dan sepengetahuan saya, kerajaan negeri dan ketua menteri ini dibentuk dan dipilih oleh wakil rakyat dan bukannya dipilih oleh ketua bahagian mahupun pemangku ketua bahagian yang bukan wakil rakyat.

“Jadi saya harap kepada pihak yang suka melaga-lagakan orang ini janganlah jadi seperti sudu lebih dari kuah. Kita nak terus bekerja untuk rakyat. Biarkan politikus ini dengan labu labunya,” katanya.

Media kelmarin melaporkan UMNO Bahagian Alor Gajah mencadangkan Sulaiman segera dilantik sebagai Pengerusi UMNO Melaka dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) yang baharu menggantikan Ab Rauf.

Cadangan itu disuarakan Rospandi yang mahu jawatan itu digantikan dengan Sulaiman, susulan timbul spekulasi gerakan menyingkirkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lendu itu, baru-baru ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR