PRN: Tiada logo DAP, UMNO atas kertas undi kata Mat Maslan

May 26, 2023 · Politik

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan menegaskan parti komponen dalam Pakatan Harapan (PH) – Barisan Nasional (BN) perlu saling membantu dalam pilihan raya negeri (PRN) akan datang.

Beliau menyeru agar semua pihak menghentikan polemik susulan kenyataannya sebelum ini yang menggesa ahli UMNO menyokong calon DAP pada PRN nanti.

“Bila berada dalam satu pasukan, kita perlu saling bantu-membantu. Tiada logo DAP mahupun UMNO di atas kertas undi.

“Hanya logo gabungan, iaitu BN atau PH dan lawan kita adalah Perikatan Nasional (PN). Itu jelas. Apa nak dirisaukan? Tak perlu polemikkan kenyataan saya begitu hebat,” katanya.

Baru-baru ini, Ahmad dilaporkan berkata pengundi UMNO perlu memilih calon daripada kerajaan perpaduan pada PRN tanpa mengira calon tersebut daripada parti mana termasuk DAP.

Menurutnya, gesaan tersebut bukan atas nama parti tertentu sebaliknya atas nama kerajaan perpaduan serta titah Yang di-Pertuan Agong dalam menjaga kestabilan politik negara.

Kenyataan itu menerima respons negatif di media sosial malah Ahmad juga dikritik atas ‘keberaniannya’ membuat seruan itu ke atas parti bekas musuh UMNO itu.

Dalam pada itu, beberapa pemimpin UMNO menyifatkan seruan itu tidak salah kerana kini mereka bersama DAP dalam kerajaan campuran.

Berita berkaitan
UMNO-BN ditawar tanding 16 kerusi di N. Sembilan, tapi minta tambah dua lagi
9 minit lalu· Politik
Puad dakwa bekas pemimpin mahu lihat UMNO ranap dan Zahid lemah
20 minit lalu· Politik
PAS Kedah pertahan Sanusi, bidas kerajaan campuran cuba bunuh karakter
51 minit lalu· Politik
Jamal kecewa lihat Noh berada atas pentas politik bersama PN
1 jam lalu· Politik
Popular
Bukan saya tapi ketua kerajaan, Rais jawab cadangan nama diberi gelaran ‘Tan Sri’
June 6, 2023
MB Kedah akan dirakam keterangan polis esok
June 6, 2023
PRN: Dr M bakal jumpa Muhyiddin
June 6, 2023
Pelik ajaib, kapal LCS tak sampai-sampai: Syed Saddiq
June 6, 2023
Lagi Politik terkini
Siapa pengkhianat rakyat sebenar di Pulau Pinang? MP Permatang Pauh balas Guan Eng
1 jam lalu · Politik
Pelik ajaib, kapal LCS tak sampai-sampai: Syed Saddiq
12 jam lalu · Politik
MB Kedah akan dirakam keterangan polis esok
12 jam lalu · Politik
Bukan saya tapi ketua kerajaan, Rais jawab cadangan nama diberi gelaran ‘Tan Sri’
13 jam lalu · Politik
PRN: Dr M bakal jumpa Muhyiddin
15 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Sanusi di himpunan PN Best Tanjung Karang
June 5, 2023
[VIDEO] Anwar usah sembang, nak faham orang miskin kena jadi miskin
June 5, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok