Jangan terlalu selesa dengan kemenangan besar sebelum ini: Hasni

August 18, 2022 · Politik

Barisan Nasional (BN) Johor tidak boleh terlalu yakin dengan kemenangan besar dicatatkan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor yang lepas akan berulang pada pilihan raya umum ke-15 (PRU-15).

Pengerusi BN Johor Datuk Hasni Mohammad berkata berdasarkan pemerhatian dan kajian yang dilakukan terutamanya selepas PRN Johor pada Mac lepas, gabungan itu ketika ini dikatakan boleh memenangi 10 daripada 26 kerusi Parlimen yang dipertandingkan walaupun pimpinan pusat meletakkan sasaran jauh lebih tinggi, lapor Bernama.

Beliau berkata 10 kerusi Parlimen itu ialah Parit Sulong, Sembrong, Mersing, Tenggara, Kota Tinggi, Pontian, Pengerang, Ayer Hitam, Tanjung Piai dan Tebrau.

“Kepimpinan peringkat pusat meletakkan harapan dengan mengarahkan BN Johor menyumbang sekurang-kurangnya 20 kerusi Parlimen. Namun berdasarkan bacaan yang dibuat, setakat ini kita yakin boleh menang hanya 10 kerusi, itupun ada beberapa kerusi yang masih 50-50.

“(Tetapi) Peluang untuk mencapai 20 kerusi bukan mustahil, kita perlu bersama-sama mengukur kekuatan dan mencari satu formula terbaik,” katanya.

Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perasmian Berkelompok Persidangan UMNO Cawangan-Cawangan Dalam Bahagian Tebrau di Ulu Tiram di sini malam tadi.

Pada PRU-14, daripada 26 kerusi Parlimen yang dipertandingkan, BN hanya memenangi lapan kerusi dengan UMNO tujuh kerusi (Parit Sulong, Sembrong, Mersing, Tenggara, Kota Tinggi, Pontian dan Pengerang) dan MCA satu kerusi iaitu Ayer Hitam.

Pada Disember 2018, Ahli Parlimen Mersing Datuk Dr Abd Latif Ahmad menyertai Bersatu, menjadikan kerusi Parlimen Johor yang dipegang BN adalah tujuh kerusi.

Bagaimanapun, dengan Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng daripada MCA memenangi kerusi Parlimen Tanjung Piai pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai pada 16 Nov 2019, menjadikan kerusi Parlimen yang dipegang BN kembali kepada lapan kerusi.

Sementara itu, Hasni yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Benut berkata tidak menjadi Menteri Besar walaupun berjaya memimpin UMNO dan BN untuk menang dalam PRN tidak menjadi isu buat dirinya kerana telah berjaya mencapai pelbagai kejayaan termasuk memenangi 40 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan dalam PRN Johor.

“UMNO terus bekerjasama dengan institusi Diraja, bekerjasama dalam membentuk sebuah kerajaan yang kuat, hari ini dipimpin oleh barisan kepimpinan muda yang harus diberi ruang dan peluang untuk terus menonjolkan kebolehan dan kepimpinan mereka,” kata Hasni.

Sementara itu, bekas Menteri Besar Johor itu sempat berseloroh dengan berteka-teki tentang masa depan politiknya sama ada beliau akan dicalonkan bagi kerusi Parlimen dalam PRU15 atau tidak.

“(Parlimen) Pontian, tempat Setiausaha Agung UMNO (Datuk Seri Ahmad Maslan)… Ketua Bahagiannya, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO (Hasni), dengarnya nak diberi peluang bertanding Parlimen, macam mana agaknya? Tetapi tidak mengapa, itu rahsia orang Pontian, tetapi sesiapa pun saya percaya boleh menang di kerusi itu,” katanya.

Berita berkaitan
PN hantar 3 soalan untuk Anwar jawab di Parlimen
June 2, 2023· Isu semasa
PN bawa usul berkait kalimah ALLAH ke Parlimen
June 2, 2023· Isu semasa
Bersatu akan bertanding lawan kerusi UMNO pada PRN Kelantan: Mohd Amar
June 1, 2023· Politik
Dr M sedia bekerjasama dengan Muhyiddin tapi tidak dengan Anwar
June 1, 2023· Politik
Popular
Tajuddin kata Ahmad punca pengaruh UMNO merosot
June 9, 2023
Tajuddih dedah kerajaan BN-PH dirancang sebelum PRU-15 lagi
June 9, 2023
48 ahli UMNO masuk PAS, cawangan Taman Dato’ Hormat lumpuh
June 9, 2023
PAU 202: Poster tuntut Najib dibebaskan tersebar
June 9, 2023
Lagi Politik terkini
Minggu depan saya jumpa Muhyiddin, kata KJ
5 jam lalu · Politik
48 ahli UMNO masuk PAS, cawangan Taman Dato’ Hormat lumpuh
9 jam lalu · Politik
Tajuddih dedah kerajaan BN-PH dirancang sebelum PRU-15 lagi
9 jam lalu · Politik
Tajuddin kata Ahmad punca pengaruh UMNO merosot
12 jam lalu · Politik
Tiada masalah DAP beri jawatan Exco kepada UMNO jika menang PRN, kata KM Pulau Pinang
13 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Zahid sebak laungan bebas Bossku bergema depan Anwar
14 jam lalu
[VIDEO] Pemuda menangis teruk Najib dapat anugerah
June 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok