Ini sebab mengapa UMNO, BN pilih PRU-15 musim tengkujuh, banjir

October 1, 2022 · Politik

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Monsun Timur Laut lazimnya akan bermula pada November dan berakhir pada Mac setiap tahun.

Ketika tempoh ini, negara akan menerima tiupan angin yang konsisten dari arah timur laut di antara 10 hingga 20 kilometer sejam dengan beberapa siri hujan lebat yang menyeluruh juga dijangka berlaku.

Ketika Monsun Timur Laut, selalunya cuaca pada sebelah pagi adalah hujan di Pantai Timur Semenanjung, barat Sarawak dan timur Sabah. Manakala pada sebelah petang pula, ribut petir atau hujan lebat di Pantai Barat dan pedalaman Semenanjung, pedalaman Sarawak serta barat Sabah.

Jika berlaku luruan monsun, hujan lebat berterusan akan berlaku dalam tempoh beberapa hari terutamanya di Pantai Timur Semenanjung, barat Sarawak dan timur Sabah.

Namun, sekiranya berlaku luruan monsun yang kuat bersekali dengan kewujudan sistem cuaca tekanan rendah, hujan berterusan berpotensi berlaku dalam kawasan yang lebih luas sehingga ke negeri-negeri Pantai Barat Semenanjung.

Apa kaitannya jika Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU) diadakan pada musim hujan lebat yang boleh menyebabkan banjir?

Pemilih akan berdepan masalah untuk keluar membuang undi jika PRU-15 diadakan ketika musim hujan dan banjir, sekali gus menyebabkan peratusan pengundi yang keluar melaksanakan tanggungjawab mereka, akan rendah.

Peratusan pengundi yang keluar akan memberi kelebihan kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang telah lama memiliki ‘pengundi putih’ yang akan menjadi fokus utama parti itu untuk dibawa keluar membuang undi.

Perkara ini diulas lebih lanjut oleh penganalisis politik dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Mazlan Ali yang menjangkakan UMNO mempunyai kelebihan untuk menang jika PRU-15 diadakan pada akhir Oktober atau awal November.

Memetik kenyataannya kepada BH hari ini, Dr Mazlan berkata atas dasar itu, pembubaran Parlimen boleh dilakukan pada bila-bila masa saja berikutan tempoh akhir Oktober atau awal November disifatkan paling sesuai untuk PRU-15.

Beliau berkata, selain boleh mengelakkan risiko banjir, PRU-15 pada akhir Oktober atau awal November adalah waktu paling sesuai sebelum musim peperiksaan persekolahan tiba.

“Pelaksanaan PRU-15 tahun ini boleh memberi kelebihan kepada UMNO khususnya di kawasan deposit tetap bagi parti itu, selain jangkaan banjir juga boleh membuatkan peratusan keluar mengundi rendah.

“Seperti pelaksanaan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor, peratusan mengundi yang rendah boleh memberikan kelebihan buat UMNO dan BN untuk menang.

“Justeru, Parlimen boleh dibubarkan bila-bila masa kerana selepas tempoh itu, ada 60 hari untuk diadakan PRU-15,” katanya.

Semalam, Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO membuat ketetapan supaya PRU-15 diadakan pada tahun ini yang mana Perdana Menteri akan mempersembahkan cadangan tarikh pembubaran Parlimen kepada Yang di-Pertuan Agong selaras Perkara 40(1) Perlembagaan Persekutuan.

Pada masa sama, Mazlan berkata, PRU-15 masih boleh berlangsung sekiranya ramalan banjir berlaku di sesuatu kawasan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mempunyai kuasa menangguhkan proses mengundi di lokasi terjejas.

Beliau berkata, jika ia berlaku, kerajaan bagaimanapun perlu menanggung kos tambahan berikutan proses pengundian perlu ditetapkan pada hari lain.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Main naratif judi, Anwar dan Zahid berharap dapat tipu rakyat lagi?
41 minit lalu· Politik
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
5 jam lalu· Politik
Tuduh terima dana judi, PAS bidas Anwar berhenti tabur fitnah seperti UMNO
7 jam lalu· Politik
Anak dan menantu dilantik dalam syarikat senarai awam selepas Zahid jadi TPM
11 jam lalu· Isu semasa
Popular
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
December 5, 2022
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
December 5, 2022
UMNO tangguh PAU 2022, tak sempat hantar kad jemputan kepada DAP?
December 6, 2022
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
December 5, 2022
Lagi Politik terkini
Media Indonesia perlekeh ‘reformasi’ dicanang Anwar selepas lantik kluster mahkamah
11 jam lalu · Politik
Kabinet Anwar beri ‘kejutan biadab’ terhadap masyarakat sivil: SUARAM
13 jam lalu · Politik
Segerakan juga siasat pemimpin PH main isu sensitiviti umat Islam: Hadi
15 jam lalu · Politik
MP PKR malu, tertipu bila Anwar bersekongkol dengan kleptokrat
17 jam lalu · Politik
Kumpulan berfahaman kiri mudah pengaruhi kerajaan PH-UMNO
18 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] PDRM perlu adil, segera siasat PH sentuh Islam
3 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Muhyiddin di ceramah Grand Finale PRK Padang Serai
5 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok