Halang pihak bernafsu rebut pucuk pimpinan negara: Hadi Awang

June 9, 2021 · Politik

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengingatkan pihak tertentu supaya berhenti daripada bermain politik dan mengetepikan nafsu untuk merebut kerusi pucuk kepemimpinan negara dalam keadaan Malaysia berdepan pandemik Covid-19 sekarang.

Tanpa merujuk kepada mana-mana individu atau kumpulan, beliau dalam satu kenyataan dari Institut Jantung Negara (IJN) hari ini, berkata PAS terbabit secara langsung dalam mengambil alih kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang dibejati dengan krisis kepemimpinan dan moral sehingga membosankan rakyat.

“Setelah membentuk kerajaan Perikatan Nasional (PN) mengikut lunas demokrasi, PAS yang diberikan beberapa peranan dalam Kabinet terus menjalankan tugas masing-masing tanpa banyak soal, kerana PAS meletakkan kepentingan rakyat yang lebih diutamakan,” katanya.

Ahli Parlimen Marang itu yang masih dirawat di IJN sejak empat hari lalu berkata, sSecara khusus, PAS memahami keadaan darurat pandemik Covid-19 dan menjunjung titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong supaya dihentikan segala ‘politicking’ yang boleh menganggu kestabilan pemerintahan negara.

“Namun, masih lagi terdapat dalam kalangan kita yang seolah-olah meletakkan Malaysia berada di luar alam bumi. Mereka masih tidak henti-henti daripada ‘politicking’ dan sangat bernafsu untuk mengambil alih tampuk kepimpinan negara dan negeri dalam suasana Covid-19 yang sebegini rupa,” katanya.

Abdul Hadi memetik Rasulullah SAW membandingkan kumpulan itu laksana mereka yang berada di petak bawah di dalam sebuah bahtera, di mana mereka ingin menebuk kapal dari bawah kerana bersikap gopoh ingin mendapatkan air untuk mereka sahaja tanpa mengira semua orang yang berada di dalam bahtera.

“Mereka perlu dihalang agar semuanya selamat. Bertindak dengan tegas tanpa perasaan waswas, kerana waswas itu datangnya daripada syaitan,” katanya.

Agenda Daily hari ini memetik Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid sebagai berkata misi Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk diangkat sebagai Perdana Menteri baharu mungkin menemui sinarnya apabila parti itu menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Abdullah Sani berkata, cadangan itu antara yang akan dikemukakan partinya, selain desakan supaya diadakan segera Pilihan Raya Umum (PRU).

Bagaimanapun hari ini, penyokong PKR kecewa apabila Anwar berkata tiada isu berhubung pembentukan kerajaan baharu dibincangkan dengan Yang di-Pertuan Agong pagi tadi.

Ketua Pembangkang itu yang teruja selepas dipanggil menghadap memberitahu wartawan isu kerajaan baharu tidak berbangkit, bagaimanapun beliau tidak menjelaskan secara terperinci intipati perkara yang disuarakannya ketika pertemuan itu.

Berita berkaitan
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
19 jam lalu· Politik
Menteri PAS, Bersatu utus surat kepada Agong maklum tak setuju PRU semasa banjir
23 jam lalu· Isu semasa
Ada usaha cuba pecah belah gabungan parti dalam PN, kata Muhyiddin
October 6, 2022· Politik
Nak bubar Jumaat ini, Azmin bidas UMNO tak ada hati perut
October 5, 2022· Politik
Popular
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
October 6, 2022
Buat PRU-15 semasa banjir, PKR akan sumbat pemimpin UMNO masuk penjara
September 12, 2022
Muhyiddin yakin PAS kekal dalam PN
October 6, 2022
Zahid kata PM tak dihormati, tapi terlupa insiden ‘boo’ dalam dewan
October 6, 2022
Lagi Politik terkini
PRU-15: PN akan pertahan kerusi disandang, kata Wan Saiful
9 jam lalu · Politik
Muhyiddin yakin PAS kekal dalam PN
11 jam lalu · Politik
PN bincang manifesto PRU-15
11 jam lalu · Politik
Selepas selesai bertemu Agong, PM bertemu ‘top five’ UMNO pula
13 jam lalu · Politik
Walau diberi kata dua PAS masih harap UMNO, Bersatu bekerjasama
16 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
15 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
23 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok