Gelombang sokongan rakyat terhadap PN luar biasa

November 16, 2022 · Politik

Menjelang hari pembuangan undi Sabtu ini, suasana kempen Pilihan Raya Umum ke-15 terus masuk ke gear lima dengan masing-masing pimpinan parti berusaha turun ke semua kawasan bagi memastikan mesej mereka sampai ke segenap pelosok negara.

Bagi Perikatan Nasional (PN) sendiri, gelombang sokongan itu nampaknya semakin membadai bukan saja di lapangan malah kian rancak di media sosial.

Perkara itu diakui sendiri Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang turun ke hampir seluruh negeri untuk berkempen.

“Saya menyaksikan sendiri di lapangan di mana saya pergi dari utara, Perlis sampai ke Selatan, semalam di Johor, gelombang itu jelas dan nyata. Sokongan luar biasa terutama dalam kalangan pengundi Melayu. Nampak sangat mereka ini sudah bersedia untuk menghadapi pilihan raya, 19 November ini.

“Kita boleh nampak mereka berminat untuk menyokong PN. Mungkin atas sebab mereka melihat kepimpinan waktu mengurus masalah pandemik Covid-19, bantuan-bantuan yang kita telah sediakan, rekod-rekod itu (jadi panduan) kemudian tawaran dalam manifesto yang terbaharu,” katanya ketika sesi Sinar Live : Cukup-cukuplah fitnah PN, hari ini.

Dalam pada itu, Presiden Bersatu itu juga akui keberkesanan jentera PN yang dinaungi tiga parti itu melancarkan lagi kempen gabungan itu.

Kita bertindak atas satu bumbung PN, ada PAS, Bersatu dan Gerakan. Walau yang bertanding itu PAS tapi Bersatu dan Gerakan akan menyokong. Ini kesepakatan dan kesepaduan tindakan yang kita lakukan.

“Kita masuk ke seluruh pelosok negara menjelaskan apa perjuangan kita dan kenapa perlu membantu dan menyokong kita supaya kita dapat menerajui negara untuk tempoh lima tahun yang akan datang,” katanya.

Menyentuh soal sentimen anak muda yang dikatakan mahu peluang diberikan kepada muka baharu untuk menerajui negara, Muhyiddin berkata soal memilih pemimpin bukan perkara main-main yang boleh dicuba-cuba.

“Soal pilihan raya ini bukan boleh main-main. Bukan boleh ‘kita cuba, tengok macam mana’. Pihak yang bertanding sekarang ini bukan yang tidak pernah memimpin negara, semuanya dah ada. Baik parti BN yang lama, PH sebelum ini pun dan PN untuk tempoh 17 bulan yang saya pimpin.

“Kalau mereka tidak tunjuk hala tuju yang agak tepat walaupun mereka ada hak untuk memilih dan hanya pangkah sebab emosi dan sebagainya malah tidak mengetahui latar belakang profil politik, demografi dan sebagainya mungkin kesan tidak begitu baik kepada negara sebab mereka (pengundi muda) juga menjadi penentu. Kalau tak silap saya lebih kurang 1.6 juta pemilih muda yang 18 tahun ke atas,” katanya.

Tambahnya, PN telah membuktikan mampu mentadbir negara dengan baik malah ketika negara sedang berada dalam waktu yang paling sukar.

“Saya telah buktikan dan saya fikir pimpinan PN yang lain telah buktikan dalam keadaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini, paling susah, pandemik Covid-19, kematian, jangkitan, orang susah tak dapat kerja, tak boleh meniaga dan macam-macam lagi.

“Apa bantuan-bantuan yang telah kita berikan? Itu bukti dan petanda kita ada upaya. Kita boleh buat. Saya berikan perhatian dalam manifesto pun kita tawarkan untuk anak muda pekerjaan, bantuan masuk ke institusi pengajian tinggi, rumah mampu milik dan sebagainya. Ini yang kami fikirkan antara perkara utama yang menjadi keperluan anak-anak muda.

“Penting untuk anak muda buat keputusan yang tepat, saya harap mereka akan tertarik untuk memberikan sokongan kepada PN,” katanya.

Berita berkaitan
Pembahagian kerusi PN dalam PRN berjalan dengan baik, sudah selesai: Sanusi
18 jam lalu· Politik
Tambang kapal terbang mahal tiada penyelesaian, mana janji PRU dulu?
March 21, 2023· Isu semasa
Hanya perang saraf UMNO selepas kalah, kata Hadi
March 19, 2023· Politik
Sahih dilantik Pengerusi Mara, kata Zahid sahkan lantikan Asyraf kalah PRU
March 12, 2023· Politik
Popular
PRN: UMNO ada senjata tekan parti komponen PH beri kerusi sama rata
March 26, 2023
Kebimbangan kebebasan bersuara disekat meningkat bawah kerajaan Anwar: Media Singapura
March 26, 2023
PRN: PN sudah ada calon MB, poster boy di Selangor, Negeri Sembilan
March 26, 2023
Pembahagian kerusi PN dalam PRN berjalan dengan baik, sudah selesai: Sanusi
March 25, 2023
Lagi Politik terkini
Selain 16 kerusi dimenangi, DAP mahu lagi DUN Selangor untuk ditandingi
30 minit lalu · Politik
Kebimbangan kebebasan bersuara disekat meningkat bawah kerajaan Anwar: Media Singapura
8 jam lalu · Politik
PRN: UMNO ada senjata tekan parti komponen PH beri kerusi sama rata
9 jam lalu · Politik
PRN: PN sudah ada calon MB, poster boy di Selangor, Negeri Sembilan
10 jam lalu · Politik
Guan Eng! Jangan jadi telunjuk lurus kelingking berkait: Ketua Armada
21 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Laporan polis dakwa Anwar bohong untuk lindungi Guan Eng, aniayai Muhyiddin
March 24, 2023
[VIDEO] Laporan polis premis mahu anjur pesta kepondanan, LGBT
March 22, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok