BNM jejak dana AS$700 juta 1MDB dipindah ke syarikat Jho Low selama 7 tahun

August 16, 2023 · Politik

Usaha pihak berkuasa menjejak dana AS$700 juta milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB) mengambil masa selama tujuh tahun, dedah Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

Bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) usaha menjejak wang sebanyak itu dibuat selepas pihak berkuasa menerima maklumat berhubung dana tersebut yang sepatutnya dibayar bagi projek usaha sama, sebaliknya dipindahkan kepada entiti yang salah.

Pemindahan dana berkenaan yang keseluruhannya berjumlah US$1 bilion didakwa 1MDB bertujuan bagi pemerolehan 40 peratus saham dalam projek usaha sama (JV) dengan PetroSaudi International Ltd (PSI).

Pemindahan itu dibuat dalam dua peringkat di mana pembayaran sebanyak AS$700 juta sebaliknya dimasukkan ke dalam syarikat yang dimiliki sepenuhnya oleh ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low, pada 2009 iaitu Good Star Limited dan AS$300 juta dipindahkan kepada syarikat usaha sama (JV).

Zeti yang memberikan keterangan hari ini di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memberitau ia mengambil masa yang lama untuk mengetahui perkara itu pada 2015 berikutan terdapat proses yang panjang bagi menjejak dana berkenaan.

Disoal peguam bela, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah pada sesi soal balas, Zeti yang juga saksi ke-46 pendakwaan, berkata ia adalah perkara biasa kerana beliau dimaklumkan oleh pihak risikan kewangan bahawa ia akan mengambil masa beberapa tahun untuk menjalankan pengesanan (jejak wang).

“Saya diberitahu ia mengambil masa bertahun-tahun untuk mendedahkan dan mengesan salah laku terbabit.

“Ketika pasukan siasatan BNM menjalankan pemeriksaan sekitar Mac 2015 dan berdasarkan maklumat diperoleh daripada pihak berkuasa kewangan luar negara, mereka mendapati dana dipindahkan ke syarikat Good Star.

“Selanjutnya, inkuiri adalah untuk mengenal pasti pemilik Good Star yang kemudian diketahui dimiliki Jho Low,” katanya.

Good Star dibubarkan pada 2 Mei 2014 manakala PSI yang dimiliki ahli perniagaan Arab, Tarek Obaid dibubarkan pada 8 April 2015.,

Muhammad Shafee kemudian merujuk saksi kepada keterangan bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi yang menyatakan BNM mengetahui pada ketika itu dana berkenaan dipindahkan ke akaun Good Star dan syarikat usaha sama.

Bagaimanapun Zeti berkata ia adalah tidak benar.

Sementara itu, Zeti disoal sama ada siasatan BNM menemui sebarang petunjuk atau arahan oleh Datuk Seri Najib Razak untuk melakukan pemindahan dana berkenaan, Zeti berkata “Tiada.”

Beliau berkata, tiada arahan secara bertulis dan beliau juga tidak mengetahui sama ada terdapat arahan secara lisan serta tidak tahu apa yang berlaku di belakang tabir.

Bekas Pengarah Bukan Eksekutif 1MDB, Tan Sri Ismee Ismail dalam keterangan tahun lalu, berkata tiada seorang pun di kalangan Ahli Lembaga Pengarah (BOD) 1MDB mengetahui wang berjumlah AS$700 juta dipindahkan kepada syarikat Good Star pada 2009.

Ismee yang merujuk kepada empat carta aliran wang 1MDB menunjukkan jejak kewangan dana yang berakhir dalam dua akaun peribadi Najib turut menunjukkan sejumlah AS$700 juta dana 1MDB dipindahkan kepada Good Star.

Zeti memberikan keterangan terhadap Najib, 70, yang menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya mendapatkan suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Rayuan yang bertindak sebagai Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung petang ini

Berita berkaitan
Permohonan lelaki bunuh kekasih hamil dirujuk psikiatri ditolak mahkamah
3 jam lalu· Isu semasa
Kemenangan Ahli Parlimen Kemaman di batalkan mahkamah
3 jam lalu· Politik
Peguam Bersatu dakwa PMX sasarkan MP Putrajaya secara sistematik selepas dikecam
September 25, 2023· Politik
Nasib Syed Saddiq diketahui 9 Nov, dibebas atau disabit empat pertuduhan
September 21, 2023· Isu semasa
Popular
Kemenangan Ahli Parlimen Kemaman di batalkan mahkamah
September 26, 2023
Peguam Bersatu dakwa PMX sasarkan MP Putrajaya secara sistematik selepas dikecam
September 25, 2023
Apa pendirian sebenar kerajaan berkaitan ideologi LGBT? soal PAS kepada Anwar
September 25, 2023
SPRM sudah rekod kenyataan saya minggu lepas, Sanusi sahkan
September 25, 2023
Lagi Politik terkini
Fadhli dipanggil beri keterangan berhubung himpunan anti-Zahid
6 jam lalu · Politik
SPRM sudah rekod kenyataan saya minggu lepas, Sanusi sahkan
September 25, 2023 · Politik
SPR tetapkan PRK DUN Jepak pada 4 November
September 25, 2023 · Politik
Apa pendirian sebenar kerajaan berkaitan ideologi LGBT? soal PAS kepada Anwar
September 25, 2023 · Politik
Polis ambil keterangan MP DAP tafsir al-Quran pada Selasa
September 25, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Saya bukan saintis, boleh belajar proses REE dari Lynas, kata menteri
23 minit lalu
[VIDEO] Saya bukan orang jahat, SPRM tanya empat soalan REE, kata Sanusi
September 25, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok