Bekas menteri didakwa esok berhubung kes pecah amanah?

Sebuah portal berita melaporkan seorang bekas menteri dan juga Ahli Parlimen (MP) yang partinya belum diluluskan bakal didakwa esok di Mahkamah Sesyen Rasuah, Jalan Duta Kuala Lumpur membabitkan kes pecah amanah.

Memetik sumber yang tidak menamakan MP tersebut, Sinar Harian mendedahkan pendakwaan tersebut melibatkan dua pertuduhan di bawah seksyen 403 dan 405 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan pecah amanah jenayah.

Jumlah keseluruhan penyelewengan yang dianggarkan berjumlah RM1.12 juta membabitkan wang milik parti politik yang mana beliau adalah ketua pemuda parti berkenaan ketika itu sebelum digugurkan keahliannya.

Selain itu, MP tersebut juga dijangka turut dituduh di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA) di Mahkamah Sesyen Johor Bahru, dalam masa terdekat.

Siasatan ke atas MP tersebut dijalankan sejak Jun 2020 selepas menerima aduan berhubung kehilangan wang berjumlah RM250,000 dalam simpanannya.

Beliau sebelum ini mendakwa wang yang hilang di rumahnya di Petaling Jaya itu adalah wang peribadi milik beliau dan ibu bapanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR