Anwar tak hubungi anak murid tanya kenapa calonkan Ahmad Maslan?

September 12, 2021 · Politik

Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dianggap sebagai cikgu kepada anak muridnya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sepatutnya boleh menelefon dan berbincang dengan Presiden UMNO itu berhubung isu pencalonan Datuk Seri Ahmad Maslan sebagai Timbalan Speaker Dewan Rakyat baharu.

Ketua Pembangkang tersebut tidak perlu berlagak seolah-olah menolak pencalonan Setiausaha Agung UMNO tersebut walhal sebagai seorang Cikgu berhak untuk menasihati anak muridnya tersebut agar tidak membuat keputusan yang hanya akan mencalarkan imej Parlimen Malaysia, memandangkan Ahmad berada dalam ‘kluster mahkamah’.

Bagaimanapun, mengambil kira senario politik semasa selepas Anwar gagal mendapatkan sokongan anak muridnya untuk menjadi Perdana Menteri (PM) kesembilan, mungkin hubungan kedua-dua mereka sudah renggang dan mungkin tidak lagi berhubungan antara satu sama lain.

Namun, terdapat andaian daripada sudut politik sebenarnya blok pembangkang menyokong pencalonan Ahli Parlimen Pontian tersebut tetapi cuba memberi gambaran seolan-olah tidak menyokongnya kepada umum.

Sekiranya blok pembangkang komited dan bersungguh-sungguh mahu institusi Parlimen diperkukuhkan, sepatutnya mereka tidak mencalonkan seorang wakil DAP iaitu MP Teluk Intan, Nga Kor Ming sebagai calon kepada lawan mereka.

Anwar selaku ketua dalam Pakatan Harapan (PH) bertindak mencalonkan pemimpin DAP tersebut yang mungkin juga cenderung dengan parti diwakilinya, sepatutnya pembangkang mencari calon yang neutral dan tidak cenderung kepada parti politik.

Keputusan mencalonkan Kor Ming dilihat sengaja dibuat bagi memastikan Ahmad mendapat sokongan majoriti untuk memenangi undian di Dewan Rakyat nanti.

Blok pembangkang sebenarya mempunyai lebih ramai calon yang layak untuk bersaing dengan Ahmad, pemimpin seperti MP Shah Alam Khalid Samad, MP Sepang Mohamed Hanipa Maidin dan banyak lagi sepatutnya menjadi calon bagi PH tetapi sebaliknya mencalonkan seorang wakil DAP.

Untuk rekod, satu daripada dua jawatan Timbalan Speaker kosong selepas peletakan jawatan yang disandang Datuk Seri Azalina Othman Said.

Ahli Parlimen Pengerang itu berkata, tindakan tersebut dilakukan bagi memberi ruang kepada kerajaan dan pembangkang untuk menetapkan kembali fungsi Parlimen.

Tetapi, pencalonan Ahmad sebagai Timbalan Speaker menimbulkan kontroversi memandangkan beliau adalah wakil rakyat dari UMNO.

Ahmad sudah didakwa di mahkamah kerana memberikan maklumat palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), selain turut didakwa bersabit tuduhan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA) selepas menerima sebanyak RM2 juta daripada bekas PM Datuk Seri Najib Razak.

Berita berkaitan
Bersatu bidas kerajaan campuran tekan musuh politik, siasatan SPRM kerana fitnah
2 jam lalu· Politik
MP PKR mahu Anwar perbetulkan kesilapan, pertikai lantikan anak
2 jam lalu· Politik
Dalam wawancara media antarabangsa, Anwar disoal berhubung isu kes rasuah Zahid
4 jam lalu· Politik
Beku akaun Bersatu, sabotaj terhadap PN sebelum PRN sudah bermula?
4 jam lalu· Politik
Popular
Beku akaun Bersatu, sabotaj terhadap PN sebelum PRN sudah bermula?
February 1, 2023
Tiada UMNO pun nasib agama, bangsa Melayu tetap dibela
February 1, 2023
Azmin MB jika PN menang PRN Selangor?
February 1, 2023
Betulkah dalam akaun Bersatu ada sehingga RM4 bilion? Lihat penyata
February 1, 2023
Lagi Politik terkini
Betulkah dalam akaun Bersatu ada sehingga RM4 bilion? Lihat penyata
5 jam lalu · Politik
Anak beranak jaga perbendaharaan, Malaysia bukan milik Anwar sahaja
6 jam lalu · Politik
MB Kedah kata pelik bila PM lantik anak jadi penasihat kanan negara
7 jam lalu · Politik
Azmin MB jika PN menang PRN Selangor?
7 jam lalu · Politik
Tiada UMNO pun nasib agama, bangsa Melayu tetap dibela
10 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Kerajaan negeri perlu tegas, bukan takut dengan pembela peneroka haram
56 minit lalu
[VIDEO] Anwar dalam diam ‘sedekah’ jawatan pada anak sendiri
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok