Akar umbi berhak gesa Zahid letak jawatan: Ismail

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Tiada halangan untuk akar umbi mendesak Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meletak jawatan dan setiap pandangan perlu didengar secara adil, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Naib Presiden UMNO itu berkata ahli-ahli UMNO berhak hak untuk menyuarakan pandangan mereka dan tidak boleh dihalang kerana parti mengamalkan prinsip kebebasan bersuara.

“Setiap ahli berhak untuk mengeluarkan pandangan masing-masing dan kita tak pernah halang ahli daripada bersuara. Dari dahulu lagi ahli bersuara. Apa pandangan mereka kita perlu dengar dan kita tak pernah tutup mulut sesiapa untuk bersuara,” katanya dipetik Bernama.

Ismail Sabri menyifatkan kemelut dalaman UMNO akan bertambah kritikal sekiranya Zahid masih tidak membuat laporan polis berhubung klip audio yang tular dan menggesa supaya ia dilakukan dengan segera bagi mengelak kekeliruan akar umbi.

“Kalau percepat laporan polis ia akan memadam kesangsian (dalam kalangan ahli akar umbi) kerana sekarang ada ahli yang kata ya (ia berlaku), ada ahli yang kata tidak.

Kalau dah keluar dapatan (tulen atau tidak audio), tiada lagi isu berkaitan audio (selepas ini),” katanya lagi.

Baru-baru ini, satu rakaman audio perbualan antara dua individu dengan suara mirip Zahid dan Anwar, yang didakwa berlaku selepas Perhimpunan Agung UMNO, tersebar di sosial media.

 

POPULAR