Tun M mahu perhatian, kata Apandi selepas kes selesai luar mahkamah

Bekas Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berpendapat Tun Dr Mahathir Mohamad hanya mahukan perhatian apabila membangkitkan isu samannya terhadap kerajaan yang diselesaikan di luar mahkamah

Malah, Apandi juga menegaskan bekas Perdana Menteri itu tiada sebarang hak untuk mempersoalkan langkah penyelesaian di luar mahkamah yang diputuskan Jabatan Peguam Negara.

Menurutnya Jabatan Peguam Negara yang mewakili kerajaan sudah bersetuju untuk menyelesaikan kes saman yang difailkan beliau berhubung pemecatannya sebagai Peguam Negara ketika pemerintahan Pakatan Harapan (PH).

“Bukan dia (Dr. Mahathir) berhak setuju (atau) tak setuju (berhubung langkah penyelesaian yang diambil) sebab ini saman terhadap kerajaan dan kerajaan sudah setuju (selesai di luar mahkamah).

“Yang mewakili kerajaan adalah Peguam Negara, kalau Peguam Negara kata macam itu, kena akur, (Dr. Mahathir) tiada hak nak persoalkan. Penyelesaian itu sudah lama, sudah tiga minggu lebih, kenapa baru timbul? (Seperti) seek attention,” katanya seperti dilapor Utusan.

Mengulas desakan Dr Mahathir supaya Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun memberitahu umum mengenai penyelesaian itu, Apandi berkata sebarang kerahsiaan berhubung terma penyelesaian merupakan perkara biasa.

“Terma-terma itu adalah rahsia. Ini adalah perkara biasa, bukan di luar kebiasaan, benda-benda yang berlaku setiap hari,” jelasnya.

Jumaat lalu, Ahli Parlimen Langkawi itu memberitahu beliau terkejut dan tidak bersetuju terhadap langkah kerajaan menyelesaikan kes saman Apandi terhadap dirinya dan kerajaan di luar mahkamah.

Selain itu, Dr Mahathir juga mendakwa beliau tidak dimaklumkan mengenai penyelesaian yang dicapai sedangkan beliau adalah defendan dan juga saksi utama.

Dr Mahathir berkata, kes itu sepatutnya dibawa ke mahkamah bagi menilai perkara sebenarnya yang berlaku.

Susulan itu, Idrus dalam kenyataannya memberitahu, beliau telah memaklumkan kepada Dr Mahathir mengenai terma penyelesaian kes itu.

Beliau berkata, berikutan penyelesaian itu, plaintif iaitu Mohamed Apandi menarik balik tindakan undang-undangnya berhubung penamatan kontraknya sebagai Peguam Negara ketika pemerintahan PH.

Idrus berkata, mahkamah kemudiannya membatalkan tuntutan plaintif tanpa kebebasan untuk memfailkan semula.

BERITA BERKAIT
POPULAR