RUU larang jual rokok, peranti vape dibentang di Dewan Rakyat

July 27, 2022 · Isu semasa

Rang Undang-undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 yang antara lain memperuntukkan larangan individu yang lahir pada 2007 dan seterusnya, merokok, membeli atau memilik produk tembakau atau peranti merokok dibentang untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat hari ini.

Menurut rang undang-undang itu, individu berkenaan yang merokok produk tembakau atau produk pengganti tembakau, menggunakan peranti merokok atau memiliki produk tembakau, bahan merokok, produk pengganti tembakau atau peranti merokok boleh didenda tidak melebihi RM5,000, jika disabitkan kesalahan, lapor Bernama.

Individu yang lahir pada 1 Jan 2007 dan seterusnya yang membeli produk tembakau, bahan merokok dan produk pengganti tembakau atau peranti merokok juga berdepan hukuman denda tidak melebihi RM5,000, jika sabit kesalahan.

Rang undang-undang itu turut mencadangkan larangan penjualan produk tembakau, bahan merokok atau produk pengganti tembakau tiruan kepada individu yang lahir pada 1 Jan 2007 dan seterusnya serta larangan produk-produk itu diberikan sebagai pemberian atau hadiah.

Menurut rang undang-undang itu, pihak yang didapati bersalah menjual apa-apa produk tembakau, bahan merokok, produk pengganti tembakau atau peranti merokok kepada individu yang lahir sebelum 1 Jan 2007 dan masih belum mencapai 18 tahun pada tarikh akta tersebut berkuat kuasa boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjarakan tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Individu yang lahir sebelum 1 Jan 2007 yang masih belum mencapai 18 tahun pada tarikh akta itu berkuat kuasa tidak boleh membeli, merokok atau memiliki produk tembakau, bahan merokok, produk pengganti tembakau atau peranti merokok, apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi RM1,000.

Mengenai kawalan penjualan produk berkenaan, rang undang-undang itu memperuntukkan denda tidak lebih RM20,000 atau dipenjarakan tidak lebih setahun atau kedua-duanya terhadap individu yang menjual atau mempamer produk tembakau, bahan merokok, produk pengganti tembakau atau peranti merokok kepada mereka yang lahir pada 1 Jan 2007 dan seterusnya.

Individu didapati melakukan kesalahan kali kedua dan berikutnya kerana menjual serta mempamer produk tembakau kepada individu yang lahir pada 1 Jan 2007 dan seterusnya dicadang didenda tidak lebih RM30,000 atau dipenjarakan tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya.

Bagi pertubuhan perbadanan yang melakukan kesalahan itu untuk kali pertama, dicadang dikenakan denda tidak kurang RM20,000 dan tidak lebih RM100,000 atau dipenjarakan tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya.

Bagi kesalahan kali kedua dan berikutnya, pertubuhan perbadanan, boleh didenda RM50,000 dan tidak melebihi RM300,000 atau dipenjarakan tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya.

Bagi tujuan penguatkuasaan, pegawai yang dilantik dan diberi kuasa dibenarkan membuka bagasi, bungkusan, atau bekas lain dan memeriksa produk-produk tembakau, bahan merokok, peranti merokok atau peranti merokok tiruan dan sebagainya yang terkandung di dalamnya.

Selain itu, pegawai tersebut diberi kuasa untuk memberhentikan, menggeledah dan menyita apa-apa pengangkut sekiranya pegawai itu mempunyai sebab munasabah untuk mengesyaki suatu kesalahan di bawah peruntukan rang undang-undang berkenaan sedang atau telah dilakukan.

Menurut rang undang-undang itu, seseorang pegawai yang dilantik boleh menggeledah dan menyita tanpa waran sekiranya mempunyai sebab munasabah untuk mempercayai bahawa penangguhan dalam mendapatkan waran geledah akan menjejaskan penyiasatan.

Rang undang-undang itu dibentang oleh Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin yang menyatakan bacaan kali kedua akan dibentang pada persidangan sama.

Turut dibentang untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat hari ini Rang Undang-undang Makanan (Pindaan) 2022 sebagai kesinambungan bagi pembentangan Rang Undang-undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022.

Berita berkaitan
Kes strok orang muda meningkat
February 2, 2023· Isu semasa
Anwar patut tanya apa nilai UMNO Zahid bawa dalam kerajaan, kata KJ
January 30, 2023· Politik
Terima Khairy masuk PKR, nanti UMNO terguris hati macam mana? soal Aminuddin
January 29, 2023· Politik
Khairy bijak, terserah kepadanya untuk buat keputusan: Muhyiddin
January 28, 2023· Politik
Popular
Johari sahkan Mohammed Iqbal adalah anaknya, sama dalam web rasmi Parlimen
February 3, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
10 jam lalu · Isu semasa
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
11 jam lalu · Isu semasa
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
16 jam lalu · Isu semasa
Pulau Pinang dilanda banjir
17 jam lalu · Isu semasa
Tunggu dasar dan garis panduan KDN berhubung kebenaran jual bunga api, mercun
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok