Kes rasuah Guan Eng: Tiada campur tangan penilaian tanah, terowong

May 27, 2022 · Isu semasa

Tiada paksaan mahupun campur tangan apabila penilai kerajaan membuat penilaian ke atas dua bidang tanah milik pentadbiran negeri Pulau Pinang antara 2014 dan 2016, kata saksi kepada Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur dalam perbicaraan rasuah Lim Guan Eng hari ini.

Ketika itu, dua bidang tanah kerajaan negeri ditukar sebagai pertukaran untuk membiayai projek terowong dasar laut Pulau Pinang dan merupakan subjek dalam pertuduhan Guan Eng berhubung penyelewengan harta secara tidak jujur mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan.

Bekas penilai kanan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH), Zakariya Nayan memberitahu mahkamah dia telah menerima fail yang mengandungi dokumen dan permohonan untuk penilaian sebidang tanah – Lot 702 – daripada Pejabat Tanah dan Galian Pulau Pinang pada Disember 2014.

Zakariya dalam keterangannya berkata tujuan penilaian itu adalah berhubung pemindahan hak milik antara kerajaan negeri Pulau Pinang kepada Ewwin Zenith BUCG Sdn Bhd untuk projek pembangunan bercampur.

“Saya boleh mengesahkan penilaian yang dinyatakan untuk Lot 702 tidak dipengaruhi oleh sebarang bentuk campur tangan atau tekanan daripada mana-mana pihak luar.

“Bagi perbezaan penilaian untuk tujuan pertukaran tanah, tiada perbezaan kerana nilai asas adalah sama kerana ia diperoleh daripada nilai pasaran kawasan pada masa itu,” katanya yang merupakan saksi pendakwaan ke-25.

Dalam penilaiannya, Zakariya memberitahu mahkamah bahawa sebidang tanah itu bernilai RM50 juta dengan harga RM3,360 semeter persegi (pegangan bebas) dan RM3,100 (pegangan pajak) untuk ukuran keluasan 14,863 meter persegi.

Beliau juga menegaskan bahawa penilaiannya ke atas tanah itu dilakukan mengikut protokol sedia ada berdasarkan manual amalan standard yang dikeluarkan oleh JPPH.

Ketika pemeriksaan balas, Zakariya bersetuju dengan peguam Guan Eng, Haijan Omar bahawa nilai tanah itu jauh lebih rendah daripada kos kerja yang dilakukan oleh pemaju, yang dianggarkan sekitar RM138 juta.

Zakariya juga bersetuju pertukaran tanah itu memberi manfaat besar kepada kerajaan negeri berdasarkan perbezaan nilai taksiran awal dan pembangunan seterusnya yang dilakukan ke atas tanah tersebut.

Seorang lagi saksi, bekas penilai JPPH Nurul Asshima Aminullah memberitahu mahkamah dia bertanggungjawab ke atas penilaian sebidang tanah lain – Lot 713 – pada November 2016.

Sama seperti Zakariya, Nurul Asshima berkata tiada campur tangan luar atau tekanan daripada mana-mana pihak dalam penilaiannya terhadap Lot 713 yang mempunyai tanda harga RM30 juta pada masa itu.

Saksi pendakwaan ke-26 itu juga bersetuju dengan cadangan pembelaan bahawa nilai tanah itu jauh lebih rendah daripada kos kerja yang dilakukan oleh pemaju, yang dianggarkan sekitar RM73 juta.

Pada masa itu, Guan Eng adalah Ketua Menteri Pulau Pinang dan syarikat yang disebutkan di atas dikaitkan dengan projek terowong dasar laut negeri itu.

Tanah itu kemudiannya digunakan untuk projek City of Dreams oleh Kumpulan Ewein Zenith.

City of Dreams ialah projek pangsapuri servis mewah berhadapan laut bernilai RM800 juta yang sedang dijalankan antara Tanjung Tokong dan Gurney Drive di Pulau Pinang.

Guan Eng bagaimanapun tidak hadir mendengar kesnya kerana tugas rasmi sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri, namun pihak pembelaan meminta perbicaraan diteruskan

Terdahulu sebelum prosiding bermula, peguam Guan Eng, Gobind Singh Deo memaklumkan kepada mahkamah tentang ketidakhadiran anak guamnya untuk perbicaraan hari ini, kerana hadir pada persidangan pembukaan sidang Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

Bagaimanapun, Gobind memberitahu mahkamah pihak pembelaan berhasrat agar perbicaraan diteruskan tanpa kehadiran Guan Eng dan mencadangkan supaya mahkamah menggunakan Seksyen 264 Kanun Tatacara Jenayah (CPC) di mana kehadiran tertuduh boleh diketepikan.

Hakim Azura Alwi kemudian berkata beliau akan menggunakan Seksyen 264 CPC sebelum membenarkan prosiding perbicaraan disambung semula.

Guan Eng menghadapi pertuduhan pindaan menggunakan jawatannya sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang untuk menerima rasuah RM3.3 juta bagi membantu Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd mendapatkan projek terowong dasar laut itu.

Bagi pertuduhan pindaan kedua, dia didakwa meminta rasuah berjumlah 10 peratus daripada keuntungan syarikat daripada ahli perniagaan Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli sebagai suapan untuk mendapatkan projek itu.

Guan Eng yang juga bekas Setiausaha Agung DAP turut menghadapi dua pertuduhan menyebabkan dua bidang tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang dikaitkan dengan projek terowong dasar laut itu.

Perbicaraan bersambung pada 7 Jun.

Berita berkaitan
Zahid sepatutnya berundur, jadi perosak kestabilan negara: Wan Saiful
8 jam lalu· Politik
Penganggur didakwa bunuh teman wanita berusia 16 tahun
9 jam lalu· Isu semasa
Perbicaraan pengesahan lafaz cerai MB Perlis ditetapkan 25 Ogos
9 jam lalu· Isu semasa
Pesuruhjaya Kehakiman larang pihak luar buat kenyataan kes rasuah Syed Saddiq
9 jam lalu· Isu semasa
Popular
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
July 4, 2022
Mahkamah tolak permohonan Zahid tangguh prosiding kes rasuah
July 4, 2022
Shafee hidap laringitis: Kes Najib, laporan audit didengar 12 Ogos
July 4, 2022
Perbicaraan pengesahan lafaz cerai MB Perlis ditetapkan 25 Ogos
July 4, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Syed Saddiq arah keluar tunai RM1 juta dari bank: Saksi pendakwaan
4 jam lalu · Isu semasa
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
4 jam lalu · Isu semasa
Gempur kilang, sempadan sekat seleweng minyak masak subsidi: PM
4 jam lalu · Isu semasa
Maybank IB pula unjur OPR naik 100 bps untuk 12 bulan akan datang
5 jam lalu · Isu semasa
Aidiladha: Lebih 2.3 juta kenderaan bakal guna KLK, LPT pada 8-11 Julai
6 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok