Kelajuan muat turun 5G di KL hanya di belakang Seoul, lapor Opensignal

August 16, 2022 · Isu semasa

Kuala Lumpur hanya ketinggalan di belakang Seoul dari segi kelajuan muat turun 5G di kalangan bandar metropolitan utama di Asia-Pasifik, menurut laporan terbaru Opensignal yang dikeluarkan hari ini.

Laporan rangkaian dan penganalisis pasaran bertajuk “Pengalaman 5G di bandar terbesar Apac” menunjukkan kelajuan muat turun 5G Kuala Lumpur pada masa ini adalah 376.6 Megabit sesaat (Mbps), 20.3 peratus lebih perlahan daripada Seoul, yang kelajuannya semakin meningkat kepada 453.1 Mbps.

Bagaimanapun, Opensignal mengaitkan ini dengan situasi pasaran khusus 5G di Malaysia, di mana hanya satu pengendali telekomunikasi yang sudah menggunakan rangkaian 5G nasional Malaysia – Digital Nasional Berhad (DNB).

“Pengendali utama yang menggunakan DNB – Yes – hanya dilancarkan secara relatifnya baru-baru ini. Yes bermula dengan pelancaran ringan pada Disember 2021 sebelum melakukan pelancaran komersial penuh pada akhir Mei 2022.

“Akibatnya, DNB kini beroperasi dengan lebih sedikit pengguna dan beban yang lebih ringan berbanding kebanyakan rangkaian bandar 5G di seluruh rantau ini,” katanya.

Laporan itu juga menunjukkan bahawa skor nisbah peningkatan kelajuan muat turun Kuala Lumpur berada pada 19.0, meninggalkan bandar utama lain di rantau ini jauh di belakang, seperti Manila di tempat kedua (7.3) dan Bangkok di tempat ketiga (6.8).

Penyedia terkemuka global bagi cerapan bebas dan data itu juga berkata bahawa skor peningkatan kelajuan muat turun Kuala Lumpur adalah 19 kali lebih tinggi daripada pendahulunya, rangkaian 4G.

Opensignal juga dikaitkan dengan satu-satunya pelancaran 5G baru-baru ini dan penggunaan ringan DNB.

“Walaupun masih awal untuk 5G di Malaysia, penduduk Kuala Lumpur melihat perbezaan besar dalam purata kelajuan muat turun mereka apabila mereka menyambung kepada 5G dan bukannya 4G.

“Malah, skor Kelajuan Muat Turun 5G bandar adalah 19 kali lebih tinggi daripada skor Kelajuan Muat Turun 4G,” katanya.

Laporan itu juga menunjukkan bahawa Kuala Lumpur kini menikmati kelajuan muat naik 5G terpantas di kalangan rantau Asia Pasifik, mendahului Seoul di tempat kedua dan Taipei di tempat ketiga.

Opensignal berkata kelajuan muat naik 5G di Kuala Lumpur kini mencatatkan sehingga 52.8 Mbps, manakala kelajuan muat naik 5G Seoul berada pada 40.6 Mbps, dan Taipei pada 39.1 Mbps.

Bagaimanapun, dari segi capaian dan ketersediaan 5G, kedudukan Kuala Lumpur dalam laporan itu agak lemah, yang menurut Opensignal, menunjukkan bahawa Malaysia mempunyai jalan yang panjang ke hadapan dari segi penggunaan 5G.

Ketersediaan 5G Malaysia – yang merujuk kepada peratusan masa pengguna disambungkan ke rangkaian 5G – hanya pada 10.9 peratus, keempat dari bawah dalam kalangan 11 negara Asia Pasifik.

Kedudukan tertinggi ialah Seoul (43.4 peratus), diikuti Taipei (30.2 peratus) dan Bangkok (27.7 peratus).

Dari segi jangkauan 5G – yang merujuk kepada kekerapan pengguna dapat mencari isyarat 5G di lokasi yang mereka lawati – Kuala Lumpur berada di tempat kedua terakhir 2.5 mata pada skala 10 mata, hanya di hadapan Jakarta, pada 0.6.

“Seoul mempunyai markah tertinggi (7.6 mata pada skala 10 mata), manakala Jakarta menduduki tempat terakhir dengan 0.6 mata.

“Daripada bandar-bandar yang telah kami analisis di sini – Jakarta, Kuala Lumpur, Auckland dan Tokyo berada di bahagian bawah kedua-dua carta untuk Ketersediaan 5G dan Jangkauan 5G, dan begitu juga dengan laluan terpanjang di hadapan dari segi penggunaan 5G,” katanya.

Keseluruhan pertikaian mengenai pelancaran 5G di negara ini bermula apabila kerajaan memutuskan untuk mewujudkan DNB, kenderaan tujuan khas untuk melancarkan rangkaian 5G di negara ini di bawah satu model rangkaian.

Syarikat telekomunikasi (telko) bagaimanapun mahukan penghijrahan semula jadi rangkaian mereka sendiri daripada 4G kepada 5G.

Selepas banyak bantahan daripada syarikat telekomunikasi yang telah mencadangkan dua rangkaian untuk menangani SWN, kerajaan memutuskan untuk menawarkan 70 peratus kepentingan dalam DNB kepada pemain dan mengekalkan 30 peratus, sambil memegang ‘saham emas’.

Semalam, media melaporkan bahawa semua enam syarikat telekomunikasi mudah alih Malaysia telah bersetuju untuk mengambil pegangan ekuiti dalam DNB, dengan perjanjian capaian merupakan langkah terakhir dalam menamatkan penangguhan bertahun-tahun yang meletakkan Malaysia di belakang rakan serantau dalam menawarkan teknologi itu.

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata memuktamadkan terma yang menggariskan isu seperti kualiti rangkaian, penyelesaian pertikaian dan paling penting kos, disasarkan pada akhir bulan ini.

Perjanjian untuk mengambil alih kepentingan dalam DNB juga memerlukan pemegang saham untuk menjadi pencari akses 5G – mereka juga mesti membeli kapasiti 5G daripada DNB – dan menteri memberi amaran bahawa pemain asing sedang “mengetuk pintu” untuk mengambil bahagian.

Berita berkaitan
Gempa bumi Taiwan, amaran tsunami tidak libatkan Malaysia
September 18, 2022· Isu semasa
Pertumbuhan KDNK mungkin lepas anggaran rasmi: Tengku Zafrul
September 12, 2022· Isu semasa
Hormat, maruah, cinta kebaikan kunci Malaysia bersatu, harmoni: Muhyiddin
September 7, 2022· Isu semasa
Kad MyRC ganti kad dikeluarkan UNCHR bagi pelarian, umum KDN
September 7, 2022· Isu semasa
Popular
Pendakwaan kemuka rayuan pembebasan Zahid: Laporan
September 26, 2022
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
September 26, 2022
Pengurus bank sahkan lebih RM90 juta masuk akaun peribadi Najib
September 26, 2022
Dakwaan murid hampir diculik: Polis Perak tubuh pasukan khas siasatan
September 26, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
7 jam lalu · Isu semasa
RM2.08 bilion masuk akaun Najib dalam dua bulan, kata saksi
7 jam lalu · Isu semasa
Pendakwaan kemuka rayuan pembebasan Zahid: Laporan
8 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
8 jam lalu · Isu semasa
PAC siasat kelewatan projek 3 kapal OPV, kontrak diberi sejak zaman BN
9 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sambutan ulang tahun ke-6 Bersatu meriah, agih bantuan makanan
6 jam lalu
[VIDEO] Penganalisis ramal OPR naik lagi November depan
10 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok