Adakah jika bukan Najib maka hakim, mahkamah akan dikritik?

April 7, 2023 · Isu semasa

Empat belas bekas presiden Majlis Peguam Malaysia menggesa ‘pelakon tidak bertanggungjawab’ untuk berhenti mengkritik hakim Mahkamah Rayuan yang membicarakan kes SRC International Sdn Bhd yang berakhir dengan sabitan dan hukuman penjara bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Peguam kanan itu berkata kritikan berterusan itu sama dengan serangan terhadap badan kehakiman, sambil bertanya kepada pengkritik jika mereka akan meneruskan sekiranya kes berprofil tinggi itu tidak melibatkan ahli politik berpengaruh seperti Najib.

“Ugutan berterusan terhadap badan kehakiman oleh ‘pelakon’ tidak bertanggungjawab berhubung kes itu adalah bahaya kepada kedaulatan undang-undang di negara kita.

“Terutamanya apabila 14 hakim telah mempertimbangkan kes Najib, dan 13 daripadanya telah menjatuhkan penghakiman yang munasabah yang menyokong sabitan,” kata mereka dalam satu kenyataan hari ini (7 April 2023).

Empat belas bekas presiden itu ialah Tan Sri VC George; Datuk Param Cumaraswamy; Zainur Zakaria; Datuk Cyrus Das; Datuk Mah Weng Kwai; Datuk Kuthubul Zaman Bukhari; Datuk Yeo Yang Poh; Datuk Ambiga Sreenevasan; Datuk Lim Chee Wee; Steven Thiru; Datuk George Varughese; Datuk Abdul Fareed Abdul Gafoor; Salim Bashir Bhaskaran; dan AG Kalidas.

Dalam kenyataan mereka, 14 peguam itu melihat kritikan yang berpanjangan terhadap Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang pernah menjadi hakim perbicaraan SRC ketika kes itu di Mahkamah Tinggi.

Mereka berkata, Mahkamah Persekutuan telah memutuskan secara muktamad bahawa Mohd Nazlan tidak mempunyai sebarang konflik kepentingan apabila beliau mendapati Najib bersalah dalam kes SRC, tetapi fitnah terus dibuat selepas kebocoran dokumen, kononnya daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Dokumen yang bocor itu mendakwa SPRM mendapati Mohd Nazlan telah melanggar kod etika hakim.

Dalam kenyataan itu mereka berkata, prinsip undang-undang setiap orang adalah sama rata di sisi undang-undang yang bermakna tiada sesiapa pun harus cuba meruntuhkan badan kehakiman.

“Kes ini telah menimbulkan tahap ugutan yang tidak boleh diterima terhadap hakim yang menjalankan tugas mereka untuk menegakkan undang-undang tanpa rasa takut atau pilih kasih.

“Mereka menghadapi gangguan berterusan, dan tertakluk kepada muslihat dan rancangan oleh sesetengah pihak yang berkepentingan.

“Semua ini mesti dihentikan kerana ia tidak memenuhi kedaulatan undang-undang atau negara. Mereka yang didapati melakukan kesalahan mesti membayarnya.

“Itulah sistem keadilan jenayah Malaysia. Seharusnya tidak ada pilihan kelas orang di negara ini yang dibenarkan untuk meruntuhkan institusi bagi melarikan diri daripada undang-undang.

“Semua orang sama rata di sisi undang-undang. Adakah sesiapa percaya bahawa, jika bukan tokoh politik yang berkuasa yang terlibat dalam kes SRC, serangan seperti yang berlaku ke atas badan kehakiman akan berlaku?

“Adakah rakyat Malaysia mahu melihat, sekali lagi, sistem keadilan kita dikompromi oleh ahli politik yang berkuasa?” soal mereka menurut MalayMail.

Mereka juga berkata penghakiman mahkamah boleh dikritik, tetapi perlu dilakukan dengan tenang dan terkawal untuk tujuan yang sepatutnya.

Menurut mereka sebarang kritikan terhadap penghakiman mahkamah yang melibatkan menuduh hakim dengan motif yang tidak wajar akan dianggap menghina mahkamah dan boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Berita berkaitan
Zahid sahkan pembantu Najib dipecat daripada UMNO
December 9, 2023· Politik
Cukai RM9.41 juta: Shafee dan LHDN dalam proses selesaikan tunggakan
December 5, 2023· Isu semasa
1MDB: SPRM tak teruskan permohonan dapatkan dokumen dari peguam
December 5, 2023· Isu semasa
Edar dadah 23.5kg, tiga lelaki termasuk bergelar ‘Datuk’ didakwa
December 4, 2023· Isu semasa
Popular
Kenapa generasi muda semakin hilang adab?
February 14, 2023
Hutang Kerajaan Persekutuan meningkat sebanyak RM100.2 bilion setakat 2021
February 16, 2023
Orang ramai dinasihati waspada penyamaran dan penipuan melalui WhatsApp
December 7, 2023
Pelabur asing rekod jualan bersih minggu lepas: MIDF
December 11, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Jumlah kes Covid-19 aktif setakat ini 20,017
33 minit lalu · Isu semasa
Ringgit dibuka rendah RM4.67 berbanding dolar
5 jam lalu · Isu semasa
Pelabur asing rekod jualan bersih minggu lepas: MIDF
5 jam lalu · Isu semasa
KBS akan beri penjelasan padang Bukit Jalil rosak minggu depan, kata menteri
December 9, 2023 · Isu semasa
Mat Sabu kata bekalan bawang negara mencukupi
December 9, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Setahun Anwar Ibrahim perdaya rakyat dengan janji politik
December 9, 2023
[VIDEO] Dr Sam angkat sumpah Ahli Parlimen Kemaman
December 8, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok