Cendawan tahi lembu jadi dadah untuk kepuasan berhibur: Polis

Pelik tetapi benar! Itulah yang didedahkan oleh Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman mengenai kegilaan sesetengah pihak yang mahu berpesta sepuas-puasnya dalam parti liar, dengan menghasilkan dadah daripada cendawan tahi lembu.

Perbuatan menghasilkan dadah dengan cara kotor dan jijik daripada cendawan yang tumbuh pada najis lembu bagaimanapun dapat dikesan pihak polis yang melakukan beberapa serbuan.

Cendawan jenis ini dikenali dalam kalangan spesies panaeolus cyanescens, yang antara lain bukan sahaja boleh menyebabkan halusinasi, tetapi juga merosakkan kesihatan, membawa kepada gangguan mental, dan kesan negatif lain.

Memetik laporan Bernama, Timbalan Pengarah (Risikan/Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman, Deputi Komisioner Zainudin Ahmad, mendedahkan kebanyakan dadah itu adalah dalam bentuk cecair.

Katanya, dadah yang dihasilkan daripada cendawan najis lembu itu dicampurkan ke dalam minuman ketika penganjuran pesta liar atau di pusat hiburan.

“Najis lembu akan mengeluarkan cendawan dan akan diproses…dadah jenis ini akan membuat mereka yang mengambilnya berhalusinasi.

“Mereka yang mengambil dadah jenis ini akan positif ujian air kencing,” katanya selepas menjadi tetamu program Ruang Bicara terbitan Bernama TV di Kuala Lumpur, malam tadi.

Zainudin berkata, walaupun penggunaan dadah itu masih sedikit dan kurang popular di pasaran tempatan namun pihaknya sentiasa berwaspada dengan permintaan dadah masa kini.

Beliau berkata, dadah jenis ganja, syabu dan heroin masih mendapat permintaan tinggi.

BERITA BERKAIT
POPULAR