UMNO kena selesai masalah baharu PAS sedia bincang kerusi

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang

Rundingan pembahagian kerusi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) dengan UMNO ditangguhkan, bukan dihentikan, kata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Beliau berkata, sementara UMNO sedang berusaha menyelesaikan masalah dalaman parti itu, PAS sekarang ini hanya membincangkan perkara berkenaan dengan Bersatu.

“Rundingan kerusi masih peringkat awal… dengan UMNO kita masih ada hubungan… cuma UMNO dia masih ada masalah lagi… biar dia selesai masalah dia dulu… jadi kita selesai dengan Bersatu dulu lah…

“Dengan UMNO tangguh bukan hentikan terus… tangguh sebab UMNO tak selesai lagi masalah dia… orang pun dia tukar-tukar… lepas orang ni orang ni pula… jadi tak tetap… jadi kita tunggu… kita ambil peluang dengan Bersatu dulu,” katanya hari ini.

Abdul Hadi berkata, UMNO perlu mempunyai hala tuju jelas dan menyelesaikan kemelut dalamannya terlebih dahulu sebelum rundingan mengenai pembahagian kerusi PRU15 diteruskan.

Menjawab soalan penolakan UMNO untuk bekerjasama dengan Bersatu dan PAS akan menjejaskan perpaduan Melayu, Hadi berkata, UMNO tidak sebulat suara menolak kerjasama dengan Bersatu dan PAS.

“Menteri-menteri UMNO tidak meletak jawatan. Ahli Majlis Tertinggi dia (UMNO) tidak sepakat. Perhimpunan Agung dia pun tak mengundi,” katanya.

Beliau juga menegaskan Majlis Syura Ulama PAS telah memutuskan bahawa parti itu dibenarkan bekerjasama dengan mana-mana parti politik khususnya parti politik Melayu dan Islam.

“Parti politik bukan Islam yang tidak ekstrem pun kita boleh bekerjasama. Namun (parti) Melayu yang liberal kita tolak,” katanya.

POPULAR