Tajuddin sahkan kumpulan penentang mungkin tidak jadi calon PRU

Kumpulan penentang yang dilihat tidak sehaluan dengan Presiden bakal berdepan laluan sukar untuk dicalonkan pada pilihan raya umum (PRU) depan, ia disahkan Pengarah Pilihan Raya UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman.

Tajuddin memberi bayangan sekiranya kumpulan tersebut masih mengkritik Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan berterusan mengguris hatinya, kemungkinan besar tiada tempat untuk mereka bertanding pada PRU nanti.

“Kalau masih nak jadi calon, nak dapatkan tempat yang ditentukan Presiden, pandai-pandailah kamu. Janganlah terus kutuk, mengancam Presiden.

“Sampai masa kamu nak jumpa dia juga. Ahmad Zahid adalah Pengerusi BN, kalau dia masih duduk situ lagi, macam mana agaknya hati dia dibuat macam ini?” kata beliau dipetik Utusan Malaysia.

Jelas Tajuddin, jawatan Presiden yang disandang Zahid semakin pasti akan kekal sehingga 2023 memandangkan pemilihan parti sudah ditangguhkan, ia akan memberinya kuasa mutlat untuk memilih mana-mana calon yang digemarinya.

“Sekarang terpulang kepada Presiden sama ada dia nak kekal sebagai Presiden sampai 2023 pun boleh, sebab apa? Dia dah diberi kuasa oleh Majlis Ter­tinggi (MT) melalui usul pemilihan parti ditangguhkan sehingga 2023.

“Kalau saya Presiden, bantai-bantai aku, siaplah kau orang,” katanya ketika ditemui kelmarin.

Untuk rekod, Presiden UMNO juga akan menjadi Pengerusi Barisan Nasional (BN) yang akan menandatangani watikah surat lantikan calon.

Terbaharu, muncul kumpulan penentang yang dirancang oleh seorang pemimpin senior parti, Datuk Seri Nazri Aziz yang mendedahkan beberapa isu yang terpalit dengan Zahid, terutamanya berhubung kerjasama dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan DAP.

Nazri dikatakan mengetuai 25 Ahli Parlimen UMNO yang menandatangani akuan bersumpah (SD) bagi melantik bekas naib presiden, Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai jurucakap mereka.

Langkah tersebut menimbulkan rasa tidak senang Zahid yang dikatakan sedang dalam usaha memuktamadkan kerjasama dengan Anwar dan DAP.

BERITA BERKAIT
POPULAR