PH sahkan sedia terima 4 ADUN jadi punca krisis Melaka

October 7, 2021 · Politik

Pakatan Harapan (PH) mengesahkan kesediaan menerima sokongan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang menjadi punca krisis politik di Melaka untuk membentuk satu kerajaan baharu dengan melantik seorang Ketua Menteri (KM) dikalangan wakil mereka.

Majlis Presiden PH menyatakan pendirian tidak bersetuju dengan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka yang akan memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan.

Malah, turut mempersoalkan keputusan terdahulu yang berlaku ketika penyingkiran KM Adly Zahari ketika era kerajaan PH di Melaka selepas permintaan untuk membubarkan DUN tidak dipersetujui.

“TYT (Tun Ali Rustam) sepatutnya meneliti dan mengikuti Perlembagaan Negeri Melaka, serta bertemu dengan 15 ADUN iaitu pihak yang telah memperoleh majoriti sebelum membuat sebarang keputusan,” kata kenyataan Majlis Presiden yang dikeluarkan secara bersama oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu (Amanah), Lim Guan Eng (DAP) dan DSP Madius Tangau (UPKO).

Pendirian PH ini secara tidak langsung memberi isyarat berhubung kesediaan untuk menerima sokongan daripada empat ADUN yang bertindak menarik sokongan terhadap KM Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Jika PH mendapat sokongan empat ADUN ini, ia bermakna mereka mendapat 15 majoriti dan akan memilih seorang KM yang baharu dari parti PH tetapi ia akan menimbulkan polemik memandangkan blok pembangkang sebelum ini meminta supaya satu undang-undang lompat parti baharu diperkenalkan.

Blok pembangkang itu sebelum ini menentang keras amalan segelintir wakil rakyat yang melompat parti tetapi dalam krisis politik Melaka mengambil keputusan yang sebaliknya, bukankah itu melanggar prinsip mereka.

Dalam pada itu, PH juga membidas Yang di-Pertua Negeri Melaka kerana keputusannya tersebut didakwa berdasarkan nasihat yang salah dari salah seorang Ketua Menteri yang sudah hilang majoriti.

Malah PH menyifatkan tindakan oleh pemerintah nombor satu Melaka itu juga melanggar prinsip duluan kerana sebelum ini pernah menolak permintaan sama untuk membubarkan DUN semasa era kerajaan PH yang juga hilang majoriti.

“Malah ia juga tidak selari dengan duluan Mahkamah Persekutuan dalam kes Nizar Jamaluddin lawan Zambry Abdul Kadir di mana sokongan majoriti boleh ditentukan di luar DUN,” kata kenyataan itu lagi.

Kerajaan Melaka pimpinan UMNO jatuh selepas empat ADUN yang terdiri daripada dua wakil UMNO juga menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Gerakan menjatuhkan kerajaan negeri tersebut diketuai ADUN UMNO (Sungai Udang), Datuk Seri Idris Haron yang juga merupakan bekas KM sebelum ini.

Berita berkaitan
Reka bentuk pun belum siap, bagaimana Hisham boleh kata LCS akan siap setahun dua?
42 minit lalu· Isu semasa
BN umum keputusan permohonan parti Zuraida minggu hadapan: Tok Mat
20 jam lalu· Politik
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
21 jam lalu· Politik
Semua petugas SPR negeri sudah bersedia hadapi PRU-15, kata Pengerusi
August 9, 2022· Politik
Popular
Lebih baik GTA sertai PN
August 9, 2022
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
August 9, 2022
Rafizi senaraikan punca kos kapal tak siap naik tiga kali ganda
August 9, 2022
Ada lagi satu skandal besar selepas LCS, dedah Ketua Pemuda PAS
August 8, 2022
Lagi Politik terkini
UMNO Sabah mula minta senarai calon PRU-15
51 minit lalu · Politik
Lebih baik GTA sertai PN
14 jam lalu · Politik
Prihatin Rakyat kekal jadi falsafah perjuangan PN, kata Muhyiddin
14 jam lalu · Politik
RUU antilompat parti tak terpakai kepada Ahli Dewan Negara: PM
21 jam lalu · Politik
UMNO Johor sedia tunggu berentap dengan Rafizi, kata Hasni
August 9, 2022 · Politik
Video / Foto
[FOTO] Dragon Muay Thai gegar Bukit Bintang
August 8, 2022
[VIDEO] Jentera UMNO diarah mantap persiapan hadapi PRU-15
August 5, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok