PH sahkan sedia terima 4 ADUN jadi punca krisis Melaka

Pakatan Harapan (PH) mengesahkan kesediaan menerima sokongan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang menjadi punca krisis politik di Melaka untuk membentuk satu kerajaan baharu dengan melantik seorang Ketua Menteri (KM) dikalangan wakil mereka.

Majlis Presiden PH menyatakan pendirian tidak bersetuju dengan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka yang akan memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan.

Malah, turut mempersoalkan keputusan terdahulu yang berlaku ketika penyingkiran KM Adly Zahari ketika era kerajaan PH di Melaka selepas permintaan untuk membubarkan DUN tidak dipersetujui.

“TYT (Tun Ali Rustam) sepatutnya meneliti dan mengikuti Perlembagaan Negeri Melaka, serta bertemu dengan 15 ADUN iaitu pihak yang telah memperoleh majoriti sebelum membuat sebarang keputusan,” kata kenyataan Majlis Presiden yang dikeluarkan secara bersama oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu (Amanah), Lim Guan Eng (DAP) dan DSP Madius Tangau (UPKO).

Pendirian PH ini secara tidak langsung memberi isyarat berhubung kesediaan untuk menerima sokongan daripada empat ADUN yang bertindak menarik sokongan terhadap KM Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Jika PH mendapat sokongan empat ADUN ini, ia bermakna mereka mendapat 15 majoriti dan akan memilih seorang KM yang baharu dari parti PH tetapi ia akan menimbulkan polemik memandangkan blok pembangkang sebelum ini meminta supaya satu undang-undang lompat parti baharu diperkenalkan.

Blok pembangkang itu sebelum ini menentang keras amalan segelintir wakil rakyat yang melompat parti tetapi dalam krisis politik Melaka mengambil keputusan yang sebaliknya, bukankah itu melanggar prinsip mereka.

Dalam pada itu, PH juga membidas Yang di-Pertua Negeri Melaka kerana keputusannya tersebut didakwa berdasarkan nasihat yang salah dari salah seorang Ketua Menteri yang sudah hilang majoriti.

Malah PH menyifatkan tindakan oleh pemerintah nombor satu Melaka itu juga melanggar prinsip duluan kerana sebelum ini pernah menolak permintaan sama untuk membubarkan DUN semasa era kerajaan PH yang juga hilang majoriti.

“Malah ia juga tidak selari dengan duluan Mahkamah Persekutuan dalam kes Nizar Jamaluddin lawan Zambry Abdul Kadir di mana sokongan majoriti boleh ditentukan di luar DUN,” kata kenyataan itu lagi.

Kerajaan Melaka pimpinan UMNO jatuh selepas empat ADUN yang terdiri daripada dua wakil UMNO juga menarik sokongan terhadap Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Gerakan menjatuhkan kerajaan negeri tersebut diketuai ADUN UMNO (Sungai Udang), Datuk Seri Idris Haron yang juga merupakan bekas KM sebelum ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR