Pemimpin PKR sahkan pendedahan Nazri berhubung pakatan Anwar-Zahid

Seorang Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR mengesahkan secara tidak langsung pendedahan pemimpin senior UMNO, Datuk Seri Nazri Aziz yang mendakwa wujud pakatan antara Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pengakuan tersebut dibuat Ahli Parlimen Kapar, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid yang berkata keputusan untuk menjayakan jajaran baharu bergantung kepada Zahid dan PKR sentiasa terbuka untuk bekerjasama dengan UMNO.

“Jadi selepas Ahmad Zahid membuat keputusan, maka tidak ada masalah jajaran baharu boleh dibentuk demi negara dan rakyat. Terpulang kepadaZahid untuk membuat keputusan, semua bergantung kepada beliau.

“Kita sentiasa bersedia bila-bila masa saja juga tidak sabar untuk bersama UMNO atau tidak kira siapa sahaja atau mana-mana parti sekali pun termasuk parti bebas,” katanya dalam satu kenyataan.

Pengakuan Abdullah Sani ini secara tidak langsung sudah wujud persefahaman awal antara kedua parti, namun Zahid perlu membuat keputusan dengan segera dan memuktamadkan kerjasama antara UMNO dengan PKR.

Jelasnya, PKR sangat mengharapkan Ahli-Ahli Parlimen UMNO untuk menyokong Anwar sebagai calon Perdana Menteri atas tujuan untuk menyelamatkan negara dan mengelak kerosakan yang lebih teruk.

“Kalau sekiranya ahli-ahli Parlimen UMNO menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim, Alhamdulillah. Kita mengharapkan sedemikian. Apabila Ahmad Zahid menyebut jajaran baharu yang diperkenalkannya, tentulah langkah mengkiblatkan kepada negara ini dibina semua dan menyelamatkan negara.

“Jadi tidak ada masalah kerana dalam konteks menyokong itu bukan bermakna membeli orang dengan jawatan-jawatan dan sebagainya. Sudah memadai ia diberikan keinsafan kepad ahli Parlimen bahawa negara ini sudah berada dalam keadaan kerosakan luar biasa dan tidak boleh lagi diselamatkan kalau diteruskan PN memerintah,” katanya.

Nazri sebelum ini mendedahkan sudah mengumpul surat akuan (SD) untuk menyokong Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai jurucakap rasmi kepada 25 orang Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN), ia sekiranya Ahli Parlimen Sembrong itu dipanggil menghadap Yang di-Pertuan Agong (YDPA).

Nazri berkata langkah itu sebagai tindakan balas terhadap Zahid yang memberikan maklumat mengelirukan kepada YDPA berhubung sokongan kepada Anwar sebagai calon Perdana Menteri.

Nazri juga mendakwa ditipu Zahid semasa menarik sokongan terhadap kerajaan pada Oktober tahun lalu apabila ketua perancang tersebut mendapat peruntukan untuk kawasan Parlimennya dan beliau pula tidak diberikan peruntukan kerana tindakan menarik sokongan itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR