Pembahagian kerusi PRN, UMNO-BN dijangka dapat kerusi paling sedikit

January 24, 2023 · Politik

Kerusi paling sedikit dijangka akan diberikan kepada UMNO-Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya negeri (PRN) nanti.

Pakatan Harapan (PH) tidak akan berkompromi untuk menyerahkan kerusi dimenangi mereka kepada UMNO-BN atas alasan prestasi buruk rakan sekutu mereka semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) lalu dan hanya kerusi disandang Perikatan Nasional (PN) akan jadi pertimbangan dalam pembahagian kerusi antara PH dan UMNO-BN nanti.

Sumber dalaman mendedahkan UMNO-BN berkemungkinan dapat kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) paling sedikit di Negeri Sembilan dan Selangor, berkemungkinan di Pulau Pinang tidak akan ada kerusi yang akan diberikan untuk ditandingi.

Bagaimanapun, pemimpin PH menimbang untuk memberi kerusi yang lebih banyak kepada UMNO-BN di Kedah, Kelantan dan Terengganu memandangkan komposisi pengundi Melayu yang dominan di kedua-dua negeri tersebut.

Namun, terdapat juga persepsi di kalangan pemimpin PH yang tidak bersetuju sekiranya UMNO-BN diberikan kerusi yang banyak di tiga negeri yang didominasi pengundi Melayu kerana sudah ditolak secara total pada PRU-15 lalu.

“Pemimpin PH tidak mahu ambil risiko untuk memberi kerusi banyak kepada UMNO-BN kerana prestasi buruk mereka pada PRU-15 lalu.

“PRU-15 lalu sudah nampak indikator yang jelas pengundi Melayu menolak UMNO secara total, malah UMNO gagal memenangi sebarang kerusi di negeri yang majoritinya terdiri daripada pengundi berbangsa Melayu,” kata sumber.

Sumber juga mendedahkan PH masih tidak menjalankan perbincangan berhubung pembahagian kerusi secara rasmi setakat ini, malah di peringkat negeri juga belum bermula lagi.

Namun, pemimpin PH peringkat negeri sudah memberi isyarat tidak berkompromi secara mudah dengan UMNO-BN walaupun sudah membentuk kerjasama di peringkat kerajaan Persekutuan.

Malah, sumber memberitahu PH melihat UMNO-BN sebagai liabiliti, ditambah pula dengan sentimen orang ramai yang melihat Presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai liabiliti dan menjadi punca kekalahan pada PRU-15 lalu.

“Pemimpin PH peringkat negeri skeptikal dengan Zahid sebagai Presiden UMNO… malah, umum mengetahui kekalahan UMNO pada PRU-15 lalu adalah disebabkan rakyat yang membenci Zahid.

“Pemimpin PH negeri paling bimbang jika sentimen benci Zahid itu akan berjangkit kepada pengundi seperti PRU-15 lalu sehingga menyebabkan ia menjadi punca kekalahan teruk,” kata sumber lagi.

Namun, pemimpin PH negeri mungkin tiada pilihan dan patuh kepada wahyu Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim sekiranya terdapat arahan untuk membahagikan kerusi dengan parti diketuai anak muridnya itu.

Dalam perkembangan lain, Anwar dilaporkan media tidak akan menghalang pimpinan PH peringkat negeri untuk berbincang pembahagian kerusi dengan UMNO-BN walaupun ia belum bermula secara rasmi di peringkat pusat.

Kenyataan itu secara tidak langsung menunjukkan hala tuju PH dalam menghadapi PRN nanti dan berkemungkinan besar akan terpaksa bekerjasama dengan UMNO-BN untuk menghadapi PRN nanti.

Berita berkaitan
Jangan tunduk dengan pekebun haram Musang King disokong DAP, kata Pemuda PAS Pahang
4 minit lalu· Isu semasa
Kemiskinan berleluasa, ketidakstabilan ekonomi akibat rasuah
7 jam lalu· Isu semasa
1MDB: Pendakwaan tarik balik rayuan lucut hak, wang UMNO disita dipulangkan
17 jam lalu· Isu semasa
Dicabar dedah penyata akaun, DAP kata enggan layan cabaran Bersatu
18 jam lalu· Politik
Popular
PH, BN bergabung hadapi PRN
February 8, 2023
KJ, Annuar, Noh bakal sertai PAS?
February 7, 2023
Sertai Bersatu, tawan Selangor atau Negeri Sembilan, KJ boleh jadi MB
February 8, 2023
Dicabar dedah penyata akaun, DAP kata enggan layan cabaran Bersatu
February 7, 2023
Lagi Politik terkini
Kerajaan UMNO-DAP Pahang teruskan agenda ‘dendam politik’
7 minit lalu · Politik
MT tolak maklumat agensi kata UMNO kalah jika PRU-15 awal
44 minit lalu · Politik
Polis langgar undang-undang tolak aduan wanita seluar pendek: ADUN DAP
2 jam lalu · Politik
Sertai Bersatu, tawan Selangor atau Negeri Sembilan, KJ boleh jadi MB
3 jam lalu · Politik
PH, BN bergabung hadapi PRN
14 jam lalu · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Kedah buru sindiket jual tanah, penerima geran jangan tamak
6 jam lalu
[VIDEO] 505 peneroka Pendang akan terima geran tanah
8 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok