Pejuang tolak blok pembangkang yang bekerjasama dengan parti rasuah, kata Dr M

Langkah blok pembangkang yang dilihat sedia bekerjasama dengan parti terpalit dengan kes rasuah menjadi punca utama parti Pejuang menolak untuk bergabung dengan mereka, kata presidennya Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dr Mahathir berkata partinya akan kekal menjadi kuasa ketiga supaya bebas kerana tidak mahu dibebani dengan imej rasuah, ia berbeza dengan blok pembangkang yang kini dilihat mesra untuk bersama UMNO kebelakangan ini.

“Kami mahu bebas, supaya rakyat boleh melihat kami sebagai sebuah parti yang menolak rasuah, kerana apabila kita membuat sebarang hubungan dengan lain-lain parti, beban tuduhan yang dipikul oleh parti itu juga akan memberi kesan kepada kita.

“Kami tidak mahu prestasi lepas parti itu memberi kesan kepada kami. Kami mahu menjadi kuasa ketiga supaya rakyat mempunyai pilihan,” katanya semasa sidang media parti itu.

Bekas perdana menteri itu berkata semasa pilihan raya juga, Pejuang akan hanya bekerjasama dengan parti yang mempunyai visi dan matlamat yang sama dengan mereka.

Beliau berkata WARISAN dan Parti MUDA mungkin antara parti yang dipilih untuk bekerjasama dengan Pejuang pada pilihan raya akan datang.

Dr Mahathir tidak menamakan parti yang didakwanya terpalit dengan rasuah, bagaimana umum mengetahui beberapa pemimpin utama UMNO kini dibebani dengan kes mahkamah berhubung salahguna kuasa dan rasuah yang sedang dibicarakan.

Sebelum ini, tular klip audio Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang membuktikan wujud pakatan sulit antara kedua-dua individu untuk memastikan gerakan rahsia kerjasama antara kedua-dua parti tersebut berjaya.

Dalam pada itu, DAP sudah memberi ‘lampu hijau’ kepada UMNO untuk menjalinkan jajaran baharu politik itu namun perlu menerima calon perdana menteri daripada Pakatan Harapan, iaitu Anwar sekiranya mahu bekerjasama.

Zahid juga sebelum ini membayangkan bakal terbentuk jajaran baharu politik bersama PKR dan DAP yang akan dikenali sebagai Perikatan 3.0 dan bukannya Perikatan Nasional (PN) semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) nanti.

BERITA BERKAIT
POPULAR