Parlimen akan dibuka secepat mungkin, pendirian kerajaan selari

Kerajaan Perikatan Nasional (PN) akan membuka sidang Parlimen secepat mungkin dan akan menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong (YDPA), Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Mustafa Billah Shah untuk memastikan demokrasi terus subur.

Ketua Penerangannya, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata langkah persediaan untuk membuka sidang Parlimen sedang dijalankan, malahan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sudah memberi komitmen yang sama sebelum ini dan menunggu masa yang sesuai bagi memastikan isu Covid-19 dapat ditangani dengan baik.

“Jadi bagi saya titah Yang Di-Pertuan Agong adalah selari dengan hasrat kerajaan untuk mengadakan sidang Parlimen dalam masa yang sesuai supaya proses demokrasi ini akan terus disuburkan,” katanya dipetik.

Terdahulu Azmin melawat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) bagi petugas barisan hadapan sektor ekonomi (economic frontliner) di Bukit Jawi Golf Resort, Bukit Mertajam.

Jelasnya, kerajaan tidak pernah mengatakan Parlimen tidak akan bersidang cuma aspek perundangan dan perlembagaan negara juga harus menjadi pertimbangan sebelum sebarang keputusan dibuat.

“Kita tidak pernah mengatakan Parlimen tidak akan bersidang tetapi selaku ketua majlis beliau bertindak mengikut peruntukan Perlembagaan selain mengikut masa yang bersesuaian untuk mengadakan persidangan.

“Kita lihat beberapa tindakan telah diambil dalam tempoh setahun yang lalu, semuanya adalah berlandaskan kepada lunas perkembangan negara dan undang-undang,” katanya.

Semalam, Agong menzahirkan pandangan sesi Persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin bagi membolehkan Ordinan Darurat dan Pelan Pemulihan Negara dibahaskan ahli Dewan Rakyat.

Titah baginda, Parlimen berperanan sebagai satu platform penting untuk wakil rakyat bersidang bagi membincangkan pelbagai isu khususnya berkaitan penularan wabak Covid-19.

“Ahli-Ahli Dewan Rakyat boleh berbincang berkenaan peruntukan perbelanjaan kerajaan bagi membantu rakyat yang berada dalam kesempitan dan memulihkan semula ekonomi negara,” titah baginda.

BERITA BERKAIT
POPULAR