MoU dengan kerajaan, Parlimen tak bubar sebelum 31 Julai 2022: PKR

Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimerterai akan memastikan Parlimen tidak akan dibubarkan sebelum 31 Julai tahun depan dan akan menjamin kestabilan kerajaan dipimpin Perdana Menteri dari UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Persetujuan persefahaman antara blok pembangkang, Pakatan Harapan dengan kerajaan tersebut akan memastikan kerajaan yang diterajui parti UMNO akan kekal sehingga krisis kesihatan Covid-19 dapat ditangani dengan baik, kata Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil.

“Fokus MoU adalah bantuan kepada rakyat, penambahbaikan usaha menangani Covid-19, reformasi Parlimen dan kebebasan institusi kehakiman,” ciapnya dalam Twitter hari ini.

Menerusi MoU itu juga, Fahmi berkata PH akan kekal sebagai pembangkang.

Bercakap kepada BH mengenai perkara sama, beliau berkata MoU terbabit bukan akuan bersumpah (SD) untuk memberi sokongan kepada Ismail Sabri.

“MOU itu adalah persefahaman terhad dalam beberapa perkara,” katanya.

PH dan kerajaan hari ini menandatangani MoU Transformasi dan Kestabilan Politik iaitu komitmen bersama kedua-dua pihak bagi mengukuhkan kerjasama rentas parti serta mengembalikan semula kestabilan politik negara.

MoU itu merangkumi enam perkara iaitu Pemerkasaan Pelan Covid-19, Transformasi Pentadbiran dan Pembaharuan Parlimen.

Turut tersenarai ialah Kebebasan Institusi Kehakiman, MA63 dan Pembentukan Jawatankuasa Pemandu.

BERITA BERKAIT
POPULAR