Mat Hasan akui dakwaan PAS, UMNO tak mahu Bersatu dalam MN

Dakwaan UMNO mengkhianati piagam perjanjian dalam Muafakat Nasional (MN) diakui kebenarannya oleh Timbalan Presiden parti, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Mohamad mengakui hanya mahu melihat kerjasama dengan parti Melayu dan Islam melibatkan UMNO dan PAS sahaja, parti-parti kecil yang ditunjangi oleh pemimpin Melayu lain tidak dialu-alukan dalam kerjasama MN menyebabkan UMNO enggan menjemput mana-mana parti selain PAS sahaja.

“Malah salah satu sebab MN itu dibidani kelahirannya ialah untuk menentang Pakatan Harapan (PH). Bersatu adalah komponen PH waktu itu.

“Justeru untuk memaksa UMNO menerima Bersatu adalah bercanggahan dengan semangat sebenar MN itu diasaskan,” kata Mohamad yang mengakui dakwaan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam.

Terdahulu, Hadi mendakwa punca PAS enggan bersama UMNO adalah kerana ia telah melanggar piagam MN apabila enggan menerima Bersatu bersama dalam gabungan itu.

Mohamad juga mendakwa UMNO bukan sahaja tidak menjemput Bersatu menyertai MN, malah parti-parti orang Melayu lain juga tidak dijemput atas alasan kononnya tidak serasi dengan kepentingan UMNO dan PAS.

“Piagam MN pula mestilah ditafsirkan selari dengan realiti politik semasa UMNO dan PAS. Kerana itu Umno tidak pernah mengajak PKR, Amanah, Putra ataupun Pejuang untuk menyertai MN, walaupun mereka juga sebahagian dari ummah yang berkepentingan. Jujurnya kerana Umno tidak mahu menyinggung PAS.

“PAS dan seluruh Malaysia telah arif bahawa perwakilan dalam Perhimpunan Agong UMNO memutuskan bahawa Umno tidak akan melakukan apa jua kerjasama dengan Bersatu. UMNO terikat dengan pendirian ini.

“Jadi amatlah munasabah untuk realiti ini difahami dan diterima, sebelum PAS mencadangkan keanggotaan baru dalam MN,” katanya lagi.

Piagam MN dimerterai antara PAS dan UMNO semasa Himpunan Penyatuan Ummah di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada Disember 2019 ketika Bersatu masih sebahagian kerajaan dalam PH.

Bersatu kemudian meninggalkan PH dan memainkan peranan penting dalam ‘Langkah Sheraton’ yang menyebabkan kejatuhan kerajaan gabungan itu pada Feb 2020.

Bersatu seterusnya bersama pembangkang dan wakil rakyat yang lompat parti ketika itu membentuk kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang diterajui Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Meskipun masih bersama MN yang dianggotai UMNO, PAS kini dilihat lebih cenderung kepada PN, seperti yang dapat dilihat pada pilihan raya negeri (PRN) Melaka baru-baru ini.

Pada 2 Disember lalu, Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan menjelaskan status kerjasama UMNO dan PAS dalam MN akan ditentukan oleh 191 bahagian parti itu yang mula bersidang pada 18 Disember ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR