Kerajaan boleh dedah perjanjian dengan Indonesia dalam PSC, cadang Khairy

August 22, 2023 · Politik

Bagi memastikan ketelusan dan merungkai segala persoalan berhubung perjanjian maritim dengan Indonesia, kerajaan campuran digesa mendedahkannya kepada Ahli Parlimen dan wakil di Sabah.

Bekas menteri kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar mencadangkan supaya kerajaan campuran Datuk Seri Anwar Ibrahim memanggil satu Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) bagi menjelaskan berhubung isu Triti Laut Sulawesi antara Malaysia – Indonesia.

Gesaan itu dibuat bekas Ahli Parlimen Rembau itu susulan susulan dakwaan dibuat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tungku, Assaffal Alian, kononnya kerajaan campuran menyerahkan Blok Ambalat di Laut Sulawesi kepada Indonesia, baru-baru ini.

“Tapi saya ada cadangan, cadangan yang saya buat sewaktu kita bincang perkara ini buat kali pertama… Apa kata triti itu di bawa masuk ke dalam Jawatankuasa Pilihan Khas hal ehwal antarabangsa dan hubungan luar.

“Bawa triti itu tunjuk kepada Ahli-ahli Parlimen supaya kita tidak hanya bergantung kepada kerajaan yang sepatutnya cukup, tapi dalam keadaan kenyataan kerajaan pun orang tak percaya, jadi bawa tunjuk perjanjian itu.

“Macam saya tunjuk perjanjian vaksin supaya tidak ada pertikaian,” katanya dalam program Keluar Sekejap yang dikongsi dalam media sosial.

Untuk rekod, Jawatankuasa Pilihan Khas Perhubungan Antarabangsa dan Perdagangan Antarabangsa dipengerusikan oleh MP Subang, Wong Chen.

Terdahulu, Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Sabah Datuk Seri Ronald Kiandee juga mencadangkan langkah sama bagi memastikan ketelusan berhubung isu sama ada Triti Laut Sulawesi ditandatangani Perdana Menteri (PMX) dan Presiden Indonesia, Joko Widodo sebelum ini, tidak membabitkan blok Ambalat.

Menurutnya, ia juga dapat menghentikan spekulasi serta kebimbangan rakyat berhubung sempadan separa laut wilayah antara dua negara di Laut Sulawesi seperti yang dikatakan oleh kerajaan.

“Blok Ambalat iaitu kawasan seluas 15,000 km persegi di tengah-tengah wilayah pertikaian di luar pantai Sabah ini mengandungi sumber minyak mentah terbesar di dunia dan telah dipertahankan oleh Malaysia sekian lama, maka ia tidak boleh digadai sama sekali.

“Apatah lagi pakar maritim yang terlibat dalam usaha melindungi hak wilayah Malaysia telah memberi amaran kepada Putrajaya supaya tidak menandatangani sebarang perjanjian baharu untuk menyelesaikan pertikaian sempadan yang berlarutan dengan Indonesia,” katanya dalam kenyataan sebelum ini.

Pada 15 Ogos lalu, Timbalan Menteri Luar Datuk Mohamad Alamin menjelaskan Triti Laut Sulawesi ditandatangani Malaysia dan Indonesia tidak melibatkan kawasan yang dirujuk sebagai blok Ambalat tetapi hanya membabitkan sempadan separa laut wilayah antara dua negara di Laut Sulawesi.

Penjelasan itu susulan kenyataan Tungku Assaffal pada DUN Sabah 10 Ogos lepas yang mendakwa kononnya Malaysia menyerahkan Ambalat kepada Indonesia.

Isu tuntutan bertindih antara Malaysia dan Indonesia di kawasan perairan di Laut Sulawesi atau Ambalat yang terletak antara Kalimantan Timur, Indonesia dan tenggara Sabah itu, timbul sejak penerbitan peta oleh Malaysia pada 1979.

Peta itu menunjukkan kawasan sempadan maritim itu terletak dalam perairan Malaysia tetapi Indonesia membantah peta itu.

Berita berkaitan
UMNO sekat pertandingan jawatan Presiden, pecat calon mahu cabar Zahid: Afnan
4 minit lalu· Politik
Satu negara harga barang naik, kenapa tumpu jualan murah di Pelangai? soal ADUN Beserah
September 29, 2023· Politik
Hassan pertahan pendedahan bekalan barang terputus kerana ia adalah fakta
September 26, 2023· Isu semasa
Kemenangan Ahli Parlimen Kemaman di batalkan mahkamah
September 26, 2023· Politik
Popular
Puad sindir Rafizi gagal tawar formula luar biasa
September 29, 2023
Penyandang jawatan ’Top 5’ kekal, tiada pertandingan pada Muktamar PAS: Takiyuddin
September 29, 2023
Bukan Rafizi saja salah tapi PMX juga gagal memimpin negara, kata Tun Faisal kepada Puad
September 29, 2023
Satu negara harga barang naik, kenapa tumpu jualan murah di Pelangai? soal ADUN Beserah
September 29, 2023
Lagi Politik terkini
UMNO tanding PRK Kemaman jika diadakan, kata Zahid yakin rakyat sokong
24 minit lalu · Politik
Bukan Rafizi saja salah tapi PMX juga gagal memimpin negara, kata Tun Faisal kepada Puad
September 29, 2023 · Politik
Puad sindir Rafizi gagal tawar formula luar biasa
September 29, 2023 · Politik
Penyandang jawatan ’Top 5’ kekal, tiada pertandingan pada Muktamar PAS: Takiyuddin
September 29, 2023 · Politik
MP DAP sudah diambil keterangan berhubung video tafsir al-Quran: Ayob Khan
September 29, 2023 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
3 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok