Kerajaan boleh dedah perjanjian dengan Indonesia dalam PSC, cadang Khairy

August 22, 2023 · Politik

Bagi memastikan ketelusan dan merungkai segala persoalan berhubung perjanjian maritim dengan Indonesia, kerajaan campuran digesa mendedahkannya kepada Ahli Parlimen dan wakil di Sabah.

Bekas menteri kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar mencadangkan supaya kerajaan campuran Datuk Seri Anwar Ibrahim memanggil satu Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) bagi menjelaskan berhubung isu Triti Laut Sulawesi antara Malaysia – Indonesia.

Gesaan itu dibuat bekas Ahli Parlimen Rembau itu susulan susulan dakwaan dibuat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tungku, Assaffal Alian, kononnya kerajaan campuran menyerahkan Blok Ambalat di Laut Sulawesi kepada Indonesia, baru-baru ini.

“Tapi saya ada cadangan, cadangan yang saya buat sewaktu kita bincang perkara ini buat kali pertama… Apa kata triti itu di bawa masuk ke dalam Jawatankuasa Pilihan Khas hal ehwal antarabangsa dan hubungan luar.

“Bawa triti itu tunjuk kepada Ahli-ahli Parlimen supaya kita tidak hanya bergantung kepada kerajaan yang sepatutnya cukup, tapi dalam keadaan kenyataan kerajaan pun orang tak percaya, jadi bawa tunjuk perjanjian itu.

“Macam saya tunjuk perjanjian vaksin supaya tidak ada pertikaian,” katanya dalam program Keluar Sekejap yang dikongsi dalam media sosial.

Untuk rekod, Jawatankuasa Pilihan Khas Perhubungan Antarabangsa dan Perdagangan Antarabangsa dipengerusikan oleh MP Subang, Wong Chen.

Terdahulu, Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Sabah Datuk Seri Ronald Kiandee juga mencadangkan langkah sama bagi memastikan ketelusan berhubung isu sama ada Triti Laut Sulawesi ditandatangani Perdana Menteri (PMX) dan Presiden Indonesia, Joko Widodo sebelum ini, tidak membabitkan blok Ambalat.

Menurutnya, ia juga dapat menghentikan spekulasi serta kebimbangan rakyat berhubung sempadan separa laut wilayah antara dua negara di Laut Sulawesi seperti yang dikatakan oleh kerajaan.

“Blok Ambalat iaitu kawasan seluas 15,000 km persegi di tengah-tengah wilayah pertikaian di luar pantai Sabah ini mengandungi sumber minyak mentah terbesar di dunia dan telah dipertahankan oleh Malaysia sekian lama, maka ia tidak boleh digadai sama sekali.

“Apatah lagi pakar maritim yang terlibat dalam usaha melindungi hak wilayah Malaysia telah memberi amaran kepada Putrajaya supaya tidak menandatangani sebarang perjanjian baharu untuk menyelesaikan pertikaian sempadan yang berlarutan dengan Indonesia,” katanya dalam kenyataan sebelum ini.

Pada 15 Ogos lalu, Timbalan Menteri Luar Datuk Mohamad Alamin menjelaskan Triti Laut Sulawesi ditandatangani Malaysia dan Indonesia tidak melibatkan kawasan yang dirujuk sebagai blok Ambalat tetapi hanya membabitkan sempadan separa laut wilayah antara dua negara di Laut Sulawesi.

Penjelasan itu susulan kenyataan Tungku Assaffal pada DUN Sabah 10 Ogos lepas yang mendakwa kononnya Malaysia menyerahkan Ambalat kepada Indonesia.

Isu tuntutan bertindih antara Malaysia dan Indonesia di kawasan perairan di Laut Sulawesi atau Ambalat yang terletak antara Kalimantan Timur, Indonesia dan tenggara Sabah itu, timbul sejak penerbitan peta oleh Malaysia pada 1979.

Peta itu menunjukkan kawasan sempadan maritim itu terletak dalam perairan Malaysia tetapi Indonesia membantah peta itu.

Berita berkaitan
Anwar patut jawab kejatuhan ringgit bukan orang lain, kata Ahli Parlimen
March 5, 2024· Politik
Dewan Rakyat: Usul gantung Wan Saiful ditarik balik
March 5, 2024· Politik
Sekarang rakyat cakap balik kepada Tambun, ‘Hang yang tak reti jaga negeri’
March 5, 2024· Politik
Rahman Dahlan nafi UMNO Sabah sudah muktamadkan kerjasama dengan Warisan
December 15, 2023· Politik
Popular
Asyraf Wajdi kini sokong kerajaan PH-BN selepas kalah tiga kali
November 28, 2022
PRU-15: Amanah Tak faham kenapa PKR kuat menolak tidak mahu jumpa Dr Mahathir
October 23, 2022
DAP Johor bidas tindakan Akmal, boleh jadi benih ekstremisme
April 1, 2024
Speaker campur tangan pentadbiran negeri punca tarik sokongan: Idris
October 5, 2021
Lagi Politik terkini
Tengku Zafrul letak jawatan bendahari UMNO Selangor, tak sehaluan
April 1, 2024 · Politik
DAP Johor bidas tindakan Akmal, boleh jadi benih ekstremisme
April 1, 2024 · Politik
Anwar bantah permohonan ujian poligraf dibuat Yusoff Rawther: Laporan
March 30, 2024 · Politik
Rafizi balas kecaman Puad, ‘dia saja seorang bising’
March 27, 2024 · Politik
Selepas Zahid, Isa Samad juga dibebas daripada tuduhan rasuah RM3 juta
March 6, 2024 · Politik
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok