Calon PM UMNO beri bayangan hanya yang setia akan jadi calon

Calon perdana menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang disebut-sebut memberi bayangan hanya mereka yang setia kepada UMNO akan tercalon dalam pilihan raya umum nanti.

Presiden UMNO itu berkata apabila tiba pada fasa untuk memilih calon yang akan bertanding faktor yang penting akan diambilkira adalah kesetiaan individu tersebut kepada parti.

“Jika sampai pada tahap untuk memilih calon nanti, keutamaan kami ialah kesetiaan kepada parti,” katanya dipetik dalam wawancara bersama Utusan Online hari ini.

Zahid berkata pemilihan calon kali ini tidak semata-mata mereka mempunyai peluang kemenangan yang tinggi dan maklumat sudah dikumpul bagi menilai tahap kesetiaan seseorang calon itu kepada UMNO.

“Kita mempunyai maklumat yang cukup lengkap untuk menilai seseorang itu bukan hanya seorang calon.

“Kita tidak lagi mahu jika mereka mempunyai tahap kemenangan yang tinggi mereka akan jatuh dan lari dari parti serta kita tidak harus terperangkap dalam situasi itu,” katanya lagi.

Berakhirnya Perhimpunan Agung UMNO 2020 hujung minggu baru-baru ini, perpecahan dalaman parti secara jelas berlaku apabila wujud kumpulan dalam UMNO yang tidak sehaluan dengan Presiden sehingga ada yang mengkritiknya secara terbuka.

BERITA BERKAIT
POPULAR