Anwar tak hadir himpunan baju hitam, tapi Naib Presiden PKR turun sokong

Peserta baju hitam himpunan haram yang kebal Covid-19 nyata kecewa apabila idola mereka, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak hadir bersama berhimpun sebaliknya hanya Naib Presiden PKR, Tian Chua yang turun memberi sokongan.

Laporan media di lapangan menemui bekas Ahli Parlimen Batu tersebut yang turut memakai baju hitam dan berjalan bersama-sama dengan peserta himpunan, beliau bagaimanapun tidak memberikan ucapan semasa himpunan tersebut.

Nyata terlihat kekecewaan anak muda berbaju hitam yang setia menunggu Anwar sejak awal pagi, namun mujur lah Chua hadir untuk memberi sokongan moral kepada para peserta himpunan.

Himpunan yang berlangsung kira-kira dua jam sejak pukul 11 pagi itu turut disertai oleh Ketua Pemuda Pakatan Harapan Wilayah Persekutuan, Asmaaliff Abdul Adam.

Selain itu kelibat beberapa pengasas Parti MUDA iaitu Naib Presidennya, Dr. Thanussha Francis Xavier dan Mutalib Uthman serta Setiausaha Agung, Amir Abdul Hadi juga dilihat bagaimanapun ketuanya, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman tidak kelihatan tetapi mengirimkan doa selamat menerusi akaun Twitternya.

Untuk rekod, Kuala Lumpur dan Selangor merupakan dua negeri yang mencatatkan kes jangkitan Covid-19 tertinggi hampir setiap hari, malah kapasiti di hospital ketika ini juga semakin kritikal dengan jumlah pesakit yang terlalu ramai.

Himpunan pada Sabtu disertai sekumpulan individu dengan membawa sepanduk mengkritik dan mengecam kerajaan Perikatan Nasional (PN), mereka juga membawa sepanduk yang senada dengan ucapan Ketua Pembangkang di Parlimen baru-baru ini.

Pelbagai perkataan yang dilaungkan seperti ‘Hidup Rakyat’, ‘Bangkit Anak Muda dan ‘Kerajaan Gagal’, dengan kebanyakannya mengecam kerajaan.

Mereka mula berkumpul sejak 10 pagi tadi di hadapan stesen LRT Masjid Jamek, dengan berpakaian serba hitam.

Sebaik sahaja pukul 11 pagi, mereka mula berarak ke arah Dataran Merdeka.

Tiada sebarang tangkapan setakat ini oleh pihak berkuasa terhadap peserta himpunan tersebut.

BERITA BERKAIT
POPULAR